Eveniment

Pachetul de bază în sănătate intră în vigoare în mai

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii. Foto: Marius Dumbrăveanu

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Ioana David

16.04.2014, 00:05 762

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, spune că pachetul de servicii de bază este finalizat şi urmează să fie introdus cu o lună mai devreme decât termenul agreat cu Fondul Monetar Internaţional, care era stabilit pentru luna iunie.

„Pachetul de bază este finalizat, a fost agreat cu toată lumea şi a fost făcut public pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Să­nătate. Termenul agreat cu FMI era de

1 iunie. Niciodată nu a fost vorba de 1 aprilie (termenul anunţat anterior de fostul ministru pentru intrarea în vigoare a acestui pachet – n.red.)“, a spus Bănicioiu. El a fost pre­zent ieri la evenimentul organizat de Me­diafax pe tema „Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi“.

Pachetul de bază va intra în vigoare odată cu contractul cadru (documentul care stabileşte condiţiile acordării serviciilor medicale) aferent anilor 2014-2015 şi cuprinde serviciile la care asiguraţii vor avea dreptul în baza contribuţiei de la stat.

Potrivit datelor din nota de funda­mentare a hotărârii de guvern, prin acest pachet va creşte accesul la serviciile medicilor de familie şi la ambulatoriul de specialitate, pentru a scădea gradul de încărcare din spitale şi a reduce costurile din sistem.

Noua variantă a pachetului de bază reprezintă viziunea actualului ministru al sănătăţii, care şi-a început mandatul în urmă cu o lună. Pachetul de bază a fost o prioritate şi pentru fostul ministru, Eugen Nicolăescu, care a derulat consultări publice timp de mai bine de jumătate de an înainte să propună o formă finală. El şi-a dat demisia cu puţin timp înainte de implementare. Dacă în varianta lui Nicolăescu era posibilă apariţia listelor de aşteptare formale pentru intervenţiile în spitale sau pentru ambulatoriu, acum  această menţiune nu se mai regăseşte.

„Nu prea mai apar liste de aşteptare. Aceasta a fost principala mea cerinţă către Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – n.red.)“, a mai spus Bănicioiu.

Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie anul acesta un buget de aproape 1,8 mld. euro, principalele cheltuieli fiind cele cu programele de sănătate. De cealaltă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, principalul finanţator al sistemului, are un buget de aproximativ 5 mld. euro.

Bănicioiu a anunţat ieri că a mărit de la 2,66 mil. lei la 4,06 mil. lei banii alocaţi pentru bolnavii de epilepsie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO