Eveniment

Pagubele produse de inundatiile din Banat, evaluate la 150 mil. euro

12.05.2005, 20:20 153

Pagubele produse de inundatii in Banat au fost evaluate de guvern la 150 de milioane de euro, acesta mai asteptand inca date clare de la reprezentantii sai in teritoriu.

"Asteptam o evaluare clara a pagubelor produse, deoarece exista tendinta din partea autoritatilor locale sa rezolve cu aceasta ocazie toate problemele din ultimii 50 de ani", a declarat ieri ministrul administratiei Vasile Blaga, citat de Mediafax. El a adaugat ca apele revarsate in zonele inundate vor fi scoase cu ajutorul sistemelor de evacuare in aproximativ doua saptamani.

Declaratiile ministrului vin dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a convocat ieri pe mai multi dintre membrii cabinetului pentru o sedinta in care a fost evaluata situatia determinata de inundatii.

Participantii au cazut de acord ca prioritatile actuale sunt refacerea infrastructurii si reconstructia caselor afectate, dezinfectarea zonelor, evacuarea apelor si refacerea podului din localitatea buzoiana Maracineni.

In prezent, in localitatea Otelec din judetul Timis sunt puse in functiune doua sisteme de evacuare a apei, carora li se vor adauga, in urmatoarele zile, alte 15 echipamente similare si opt pompe de amorsare.

Inundatiile din Banat au determinat evacuarea a peste 3.500 de persoane, au avariat circa 4.900 de case, din care 654 au fost distruse, si au afectat aproape 128.000 de hectare de teren.

In timp ce in unele localitati se face bilantul tragediei, autoritatile din mai multe zone din tara continua sa se afle in stare de alerta in conditiile in care ploile continua sa cada determinand producerea inundatiilor si a alunecarilor de teren. Astfel, in Buzau se asteapta sa se produca noi viituri in zona Nehoiu, situatie in care zeci de case sunt in pericol sa se prabuseasca din cauza alunecarilor de teren. Nici in comuna Josenii Bargaului lucrurile nu stau mai bine, surparea malului raului Bistrita punand in pericol locuitorii din zona.

De asemenea, autoritatile din zeci de comune din judetul Vaslui, din apropierea raurilor Barlad, Vasluiet si Tutova, au intrat in alerta o data cu evacuarea apei din mai multe acumulari din amonte, unde au fost deja depasite cotele de aparare.

O parte din zonele de ses ale comunelor aflate in aval de acumularile Solesti, Cuibul Vulturilor sau Cazanesti au fost inundate ieri, autoritatile locale pregatind mii de saci plini cu nisip pentru a interveni in zonele unde ar putea aparea probleme.

In celelalte zone lovite de inundatii oficialii incearca sa faca o evaluare a pagubelor si sa stabileasca modul de despagubire localnicilor afectati. Astfel, numai in judetele Arad si Mures pagubele se apropie de aproape un milion de euro.

Ana-Paula Laissy - purtator de cuvant al Comisiei Europene in materie de politica regionala, departament care gireaza printre altele si fondul de solidaritate menit sa acopere catastrofele naturale din Europa - a declarat ieri pentru Delta RFI ca Romania poate beneficia de bani, daca pagubele provocate de catastrofele naturale corespund criteriilor care sunt stabilite pentru fondul de solidaritate.

"Este vorba in primul rand de valoarea pagubelor provocate de aceasta catastrofa naturala, de inundatii. Ajutoarele finaciare vor fi acordate astfel: daca pagubele depasesc 3 miliarde de euro sau 0,6% din PIB al tarii in discutie", a mai spus Ana-Paula Laissy.



Directorul general al Repcon, audiat de PNA

Directorul general al firmei Repcon SA Oradea, Mircea Nistreanu - apropiat al fostului ministru al mediului, Adrian Constantin -, a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie, in legatura cu anumite contracte de constructii hidrotehnice incheiate in anii trecuti, informeaza PNA. Firma Repcon este una dintre cele nominalizate in sesizarea facuta de Ministerul Mediului in care acesta solicita procurorilor anticoruptie sa cerceteze modul in care Administratia Nationala "Apele Romane" a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice. In acelasi caz, procurorii le-au mai audiat, in zilele precedente, pe Liliana Dragan, managerul Aquaproiect si pe Leontina Ilie, presedintele Consiliului de Administratie al firmei, in legatura cu atribuirea a 133 de contracte de constructii hidrologice firmei Apa Proiect, unde sotia fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie, este actionar. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO