Eveniment

Palatele Cotroceni şi Victoria au căzut de acord: Privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz se amână

Palatele Cotroceni şi Victoria au căzut de acord: Privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz se amână

Mediafax Foto

Autor: Ovidiu Bărbulescu

08.11.2012, 00:06 930

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz (TGN), apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii.

Subiectul a fost discutat de cei doi oficiali în întâlnirea avută ieri la Palatul Cotroceni, în contextul negocierilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Referitor la privatizările strategice, şi anume Transgaz şi CFR Marfă, asumate de România în luna februarie 2012, există un punct de vedere comun al Preşedinţiei şi Guvernului şi va forma obiectul discuţiilor Ministerului Finanţelor cu delegaţia FMI. La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales că e legat de toată evoluţia pieţei energiei în România în următorii ani. Veştile bune pe care le-am primit atât în ceea ce priveşte explorările făcute de Exxon şi OMV Petrom, cât şi celelalte concesiuni acordate ne fac să credem că într-o perioadă - nu vorbesc de o lună-două, vorbesc de câţiva ani - dezvoltarea sectorului energetic în România va creşte implicit toate participaţiile pe care Guvernul le are în acest moment", a declarat premierul Ponta, după întâlnirea de la Cotroceni.

Statul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, dar a fost amânată din motive tehnice. Prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare spre analizare.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti din 2008, în urma unei oferte derulate la finele lui 2007. Statul deţine 73,51% din acţiunile companiei. În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

În cazul CFR Marfă, Guvernul intenţiona să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO