Eveniment

Până la 200.000 € de la UE pentru croitorii sau tâmplarii din mediul rural

14.06.2010, 23:07 2590

Croitoriile, frizeriile, cizmăriile, cabinetele medicaleveterinare, producătorii de lumânări, cabinetele stomatologice,atelierele de sculptură, olărit din mediul rural pot să depunăproiecte până pe 15 iulie pentru a obţine fonduri europenenerambursabile de până la 200.000 de euro pentru achiziţia deutilaje, extinderea spaţiilor de producţie, achiziţionarea demijloace de transport sau licenţe şi patente.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) alansat a cincea sesiune de depuneri de proiecte pentru măsura 312,"Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi",bugetul total alocat fiind de peste 95 mil. euro.

"În primele două sesiuni au fost depuse peste 2.000 de cereri definanţare, ceea ce reflectă interesul mare pentru crearea şidezvoltarea de micro-întreprinderi. Este adevărat că cele mai multesolicitări s-au îndreptat către achiziţia de utilaje pentruprestări servicii în agricultură, dar începând de astăzi (14iunie), s-a deschis o nouă sesiune de depunere de proiecte, iarultima variantă a ghidului solicitantului impune nu renunţareatotală la aceste achiziţii, ci un alt mod de abordare, care cerebeneficiarilor să fie mai aplicaţi", a spus Ciprian Alic, directorgeneral adjunct al APDRP din cadrul Ministerului Agriculturii

Beneficiarii sunt atât micro-întreprinderile (firmele cu până lazece angajaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă depână la 2 milioane de euro), dar şi persoanele fizice care auobligativitatea ca până la data semnării contractului de finanţaresă se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizatăşi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.

Micro-întreprinderile, atât cele existente, cât şi cele nouînfiinţate, trebuie să aibă sediul social şi punctul de lucru înmediul rural.

Se pot obţine fonduri europene pentru înfiinţarea de centre deorganizare evenimente, centre de consultanţă pentru afaceri şimanagement în mediul rural, înfiinţare de ateliere de artizanat,achiziţionare de utilaje pentru fabricarea elementelor de dulgherieşi tâmplărie pentru construcţii, construcţia de fabrici delumânări, achiziţia de maşini şi echipamente pentru înfiinţareaunei secţii de tricotare, înfiinţare şi dotare a unui centru deservicii de tipărituri publicitare, dotarea cabinetelorstomatologice, achiziţionarea de utilaje pentru atelierele desculptură sau de utilaje agricole.

Începând cu anul 2008, când s-a lansat prima sesiune dedepunere, APDRP a primit pentru măsura 312 circa 2.200 de cereri definanţare, în valoare de peste 336 de milioane de euro. Până înacest moment au fost selectate pentru finanţare 904 proiecte învaloare de peste 115 milioane de euro.

Proiectele se pot depune la oficiile judeţene ale APDRP întreorele 9-14, iar ghidul solicitantului unde sunt prezentaţi paşiipentru realizarea proiectului se găseşte pe site-ul apdrp.ro.

Pentru ce se pot obţine fondurile UE

  • Investiţii în industria uşoară (articole de pielărie,încălţăminte, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc)
  • Investiţii în activităţi de procesare industrială a produselorlemnoase
  • Investiţii pentru dezvoltarea activităţilor care au în vedereprelucrarea fierului sau a lânii, olăritului, brodatului sauconfecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale
  • Crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală(servicii de croitorie, frizerie, cizmărie, precum şi cele careasigură conectarea şi difuzarea internetului, mecanizarea,transportul)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO