Eveniment

Pana vin banii de la UE, firmele renunta la proiectele castigate sau amana implementarea

Pana vin banii de la UE, firmele renunta la proiectele castigate sau amana implementarea
03.02.2010, 23:20 271

Alte firme tin cu dintii de proiecte si cer amanarea sauprelungirea perioadei de implementare pana la imbunatatireaconditiilor pietei.

"Am renuntat la proiect pentru ca nu am reusit sa sustinfinanciar achizitia utilajelor pana sa vina fondurile europene sisa-mi decontez investitia. Bancile nu mai dau credite sauconditiile sunt mult prea dure. Daca inainte de criza trebuia sastau la coada la banci, acum este pustiu in sediile lor", spune IonTinca, proprietarul firmei de productie publicitara Rograv dinCraiova.

Firma a solicitat o finantare europeana nerambursabila deaproape 100.000 de euro pentru achizitia de utilaje necesareproductiei. "Am renuntat sa mai cumpar utilajele, chiar daca aveamnevoie de un laser pentru gravura care costa circa 40.000 de euro",mai spune Tinca, precizand ca vanzarile firmei au scazut anultrecut cu 40%.

In situatia lui se afla alte 50 de microintreprinderi care audecis sa-si rezilieze contractele semnate cu autoritatea pentrugestionarea fondurilor europene pentru programul de dezvoltareregionala.

"Circa 13,55% din microintreprinderi au reziliat contractele.Astfel, din 369 de contracte semnate pana acum cu o valoare de 122de milioane de lei (30,5 mil. euro), 50 de firme au reziliatcontractele, valoarea totala a bugetelor fiind de 13,4 milioane delei (3,3 mil. euro)", spune Gabriel Friptu, director general alautoritatii de management al programului regional. O situatiesimilara este si in cadrul programului de crestere acompetitivitatii economice, unde procentul de retrageri este de13%. "Majoritatea celor care renunta la proiecte sunt firme care nespun ca nu reusesc sa obtina banii pentru cofinantare", spuneCatalina Melita, directorul programului.

In cadrul programului sectorial de crestere a competitivitatiieconomice dedicat IMM-urilor, numit. "Un sistem de productieinovativ si eco-eficient", pana la jumatatea lunii ianuarie au fostdepuse 3.468 de proiecte cu o valoare de peste 5,9 miliarde de lei(1,47 mld. euro) si au fost semnate 720 de contracte, in valoare de445 de milioane de lei (112 mil. euro).

Pe langa firmele care au ales sa-si rezilieze contractele, altiintreprinzatori amana sau isi prelungesc perioada de implementareasteptand sa vada cum vor merge vanzarile in acest an.

"Sunt doua motive pentru care firmele aleg sa prelungeasca sausa amane implementarea. Pe de o parte sunt motive de business:schimbarea situatiei financiare a intreprinderii care face dificilaatragerea co-finantarii bancare sau din fonduri proprii, schimbareaoportunitatilor in piata datorita intervalului mare de timp scursintre depunerea proiectului si contractare. Pe de alta parte, suntmotivele legate de planificarea in timp a proiectului, etapa careiai se acorda mult prea putina importanta astfel incat proiectul sapoata fi implementabil atat din punct de vedere tehnic, cat sifinanciar, dar si din punctul de vedere al cerintelor organismuluide implementare", spune Adrian Bucica, project manager al firmei deconsultanta Compass Consulting.

Conform autoritatilor, in cadrul programului de crestere acompetitivitatii economice, peste 60% dintre beneficiari ausolicitat prelungirea sau amanarea perioadei de implementare, spunautoritatile.

"Am cerut prelungirea perioadei de implementare a proiectului cuinca sase luni din doua considerente. In primul rand, este situatiaeconomica dificila, incasam banii mai greu si nu mai putem sa faceminvestitii atat de mari, iar creditarea este blocata. Suntemmomentan in expectativa, vrem sa vedem cum se misca piata, iar dupacum a inceput, 2010 nu este bine deloc. In al doilea rand, amconstatat ca am estimat gresit perioada de implementare aproiectului. Cand ai o investitie de cateva sute de mii de euro,iti trebuie cel putin un an pentru implementare", spune MihaiBardinici, actionarul companiei Marmura Prod din Craiova, careproduce, distribuie si comercializeaza marmura, granit si travertinsi care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 460.000 de euro.Firma a castigat un proiect cu finantare europeana in valoare de440.000 de euro pentru achizitionarea de echipamente.

Chiar daca au la dispozitie posibilitatea de a obtine oprefinantare de 35% din valoarea proiectului pentru a demarainvestitiile, firmele spun ca nu-i ajuta foarte mult, in conditiilein care se lovesc tot de banci pentru ca trebuie sa obtina oscrisoare de garantie bancara. Astfel, o singura firma primiseaprobare pentru o prefinantare de 277.000 de lei (69.000 de euro)pana la jumatatea lui ianuarie in cadrul programului de crestere acompetitivitatii, axa 1.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Romania a virat in conturilebeneficiarilor fonduri structurale cu o valoare de 365 de milioanede euro. Premierul Emil Boc spune ca anul acesta tara noastra vaatrage 4,3 miliarde de euro din fonduri europene.

El a cerut ministrilor, in sedinta comitetului pentrugestionarea fondurilor comunitare, sa gaseasca solutii pentrurezolvarea deficitului de personal din institutiile implicate inderularea acestor finantari.

In 2010 atragem 4,3 mld. euro de la UE?

  • Conform unor analize, Romania urmeaza sa atraga in acest an 4,3miliarde de euro din fonduri europene, spune premierul EmilBoc
  • Pana la sfarsitul lui ianuarie, platile totale efectuate catrebeneficiari din fonduri structurale, reprezentand pre-finantari sirambursari, s-au ridicat la suma de aproximativ 635 mil. euro
  • La sfarsitul anului trecut, Romania avea un grad de absorbtie afondurilor structurale de 10,26% din cei aproximativ 5,6 mld. eurodisponibili in perioada 2007-2009
  • In luna ianuarie 2010 au fost efectuate plati catre beneficiariin valoare de 36,61 milioane de euro
  • Numarul proiectelor depuse in cadrul programelor operationalese ridica la sfarsitul lui ianuarie la 15.312, cu o valoare de30,76 mld. euro, din care au fost aprobate 3.910 proiecte invaloare de 8,61 miliarde de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO