Eveniment

Paradoxul bugetului pe 2015: România, „în pericol“ de a rămâne cu bani în buzunar

Paradoxul bugetului pe 2015: România, „în pericol“...

Autor: Iulian Anghel

26.10.2015, 00:04 378

În vreme ce discuţiile pentru bugetul pe 2016 privesc pericolul depăşirii ţintelor de deficit bugetar, întrebările în jurul banilor de pe anul curent subliniază un alt „pericol“: acela al neîndeplinirii ţintei de deficit de 1,8% din PIB.

„Pentru anul 2015 riscurile sunt mai degrabă înclinate în direcţia înregistrării unui deficit bugetar mai mic decât ţinta pe fondul incapacităţii de a executa programul de cheltuieli“, arată Consiliul Fiscal în opinia asupra celei de-a doua rectificări bugetare din 2015, operate de guvern la finele săptămânii trecute. În luna august, bugetul consolidat a încheiat cu un excedent de 0,9% din PIB (6,5 miliarde de lei), în vreme ce, pe întreg anul, bugetul consolidat este construit pe un deficit de 1,85% din PIB. Prin urmare, ca să se încadreze în ţintele de cheltuieli, administraţia trebuie să cheltuiască în plus şi excedentul, şi deficitul programat (13 mld. lei), ceea ce premierul Victor Ponta a spus că se va întâmpla, admiţând, totuşi, că ţinta de deficit ar putea fi mai mică decât 1,8% din PIB. Este o situaţie care o copiază pe cea din 2014 când guvernul era în luna noiembrie pe excedent, ajungând la deficitul programat în decembrie, dar doar plătind anticipat o parte din cheltuielile ce erau programate în 2015. Aşa va face guvernul şi în acest an când va plăti un miliard de lei pentru drepturile salariale câştigate în instanţe de bugetari şi care trebuia plătite în 2016.

Neefectuarea cheltuielilor cu investiţiile este principala sursă de excedent a bugetului. Însă şi economia merge mai bine decât aşteptările, fiind anticipată o creştere economică în acest de 3,5 – 4%. Bugetul pe 2015 este fundamentat pe o creştere economică de 2,5%.

Guvernul a aprobat vineri cea de-a doua rectificare bugetară din an.

Consiliul Fiscal arată că, pe partea de cheltuieli bugetare, are loc o majorare semnificativă a cheltuielilor curente (personal, bunuri şi servicii, subvenţii) concomitent cu diminuare masivă a cheltuielilor totale de natura investiţiilor programate care sunt prevăzute să scadă cu 3,1 miliarde de lei faţă de nivelul prevăzut în prima rectificare bugetară.

Principala reducere de fonduri a fost operată la Ministerul Transporturilor, unde guvernul a tăiat 1,6 mld. lei de la investiţii. Ministerul Agriculturii a primit însă 769 de milioane de lei (inclusiv pentru despăgubirea fermierilor), Dezvoltarea Regională a primit 754 de milioane de lei, Ministerul Fondurilor Europene 729 de milioane de lei, Ministerul Finanţelor 584 de milioane de lei, Ministerul Apărării 558 de milioane de lei, alte ministere primind sume mai mici.

Sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale au crescut 2,4 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat cât şi cheltuielile au crescut, pe ansamblu, cu 2,6 miliarde lei, guvernul menţinând, astfel, ţinta de deficit 1,85% din PIB stabilită la votarea legii bugetului în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO