Eveniment

Paradoxul recalculării pensiilor speciale: bugetul statului nu câştigă, dimpotrivă pierde

Autor: Iulian Anghel

13.09.2010, 23:39 70

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a emis ieri unpunct de vedere diametral opus celui susţinut în urmă cu câtevaluni de premierul Emil Boc: prin recalcularea pensiilor specialepuţine dintre fostele cadre militare vor pierde din bani, cele maimulte vor câştiga.

Motivul? Noile norme de recalculare vor include în stabilireapensiilor nu doar retribuţia lunară, ci şi o serie de sporuri carenu erau luate până acum în considerare.

Dacă acest lucru este valabil pentru militari, atunci estevalabil pentru toate cele 159.000 de pensii speciale, plătiteexclusiv de la bugetul de stat, pentru că instrucţiunile deaplicare a Hotărârii de Guvern 735/2010 privind recalculareapensiilor se referă la pensiile militare de stat, pensiile de statale poliţiştilor şi pensiile funcţionarilor publici cu statutspecial. Recalcularea, aşa cum a fost gândită iniţial, ar fi urmatsă se facă ca şi când cei în cauză ar fi contribuit din salariu sausoldă la fondul de pensii.

Acum, potrivit aceloraşi instrucţiuni, în recalcularea pensiilorintră, pe lângă retribuţia tarifară lunară, solda etc., şisporurile, primele sau sumele plătite pentru compensareaconcediului de odihnă. Această categorie de "pensii speciale" nu acontribuit niciodată la sistemul de pensii, drept urmare nu esteplătită de la bugetul asigurărilor, ci din bugetul de stat. "Astăzisunt în măsură să îi informez pe militari şi pe cei care au ieşitla pensie din armată că prin recalculare cea mai mare parte apensiilor militare nu vor scădea. Dimpotrivă, unele dintre ele vorcreşte", a spus ieri Oprea.

Dacă metodologia de calcul nu ar fi fost modificată (a fostmodificată la 27 august, astfel încât ia în calcul şi altceva decâtretribuţia lunară - n.n.), atunci, într-adevăr, pensiile militarear fi scăzut cu procente cuprinse între 19% şi 69%, a arătatOprea.

Există două tipuri de pensii speciale care au fost sau vor firecalculate. O categorie este reprezentată de parlamentari,aviatori şi magistraţi, în număr de aproape 8.000. Cea de-a douacategorie este reprezentată de pensionari militari, poliţişti şifoştii angajaţi ai serviciilor secrete, în număr de 159.000.

Diferenţa este că pensiile din prima categorie au fostrecalculate de Casa Naţională de Pensii în mod transparent, pentrucă instituţia publică datele, în vreme ce pensiile din a douacategorie, care vor fi recalculate până la finale anului, suntreevaluate de către ministere, cele care le şi plătesc de labugetul de stat. Or, nimeni nu ştie cât este fondul aferent plăţiide la bugetul de stat a acestor pensii. Ceea ce înseamnă, că, dacăele nu scad, ci, dimpotrivă, cresc, de la bugetul de stat vor mergemai mulţi bani spre aceste pensii. Şi nimeni nu va şti cât plăteştestatul în plus, pentru că operaţiunea este complet opacă.

Se ştie că pensiile speciale sunt mult mai mari decât cele alealtor angajaţi - valoarea pensiei medii în România este de circa170 de euro.

În toată discuţia despre recalcularea pensiilor speciale nu s-aspus niciodată ce economii - Guvernul a susţinut că va faceeconomii - pot fi făcute. Acum, iată, că nu face. Dacă o valoaremedie a acestor "pensii speciale" este de 500 de euro, înseamnă că,anual, bugetul de stat cheltuieşte 1 mld. euro cu aceste plăţi.

Ieri, Oprea a oferit o idee vagă despre ce înseamnă acestepensii care sunt "secrete". Potrivit acestuia, un maior care are 31de ani vechime şi diferite merite şi are o pensie de 2.240 de leişi va avea, după recalculare, 2.314 lei - o creştere de 13,2%. Înaceeaşi vreme, un general cu 35 de ani de activitate are o pensiede 4.560 de lei, care îi va creşte cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO