Eveniment

Parlamentarii nu au ţinut cont de cerinţele preşedintelui: Undă verde pentru numirea rudelor la şefia ASF

Favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ASF ar fi Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor şi unul dintre cei mai influenţi politicieni din PNL. Mediafax Foto

Favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ASF ar fi Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor şi unul dintre cei mai influenţi politicieni din PNL. Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

23.04.2013, 00:07 1010

Miza din spatele res­pin­ge­rii acestor inter­dic­ţii ar fi numirea lui Da­niel Tudor, actua­lul preşedinte al Co­m­isiei de Supraveghere a Asigură­rilor şi soţ al senatorului PNL de Buzău Doina Anca Tudor, în funcţia de vice­preşedinte executiv pentru piaţa asi­gu­rărilor la ASF.

ASF va fi condusă de un consiliu format din 17 membri: un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vice­pre­şedinţi responsabili de câte o piaţă finan­ciară în parte (piaţa de capital, pensii private şi asigurări) şi încă 12 mem­bri care nu au mandat executiv. Cei 17 membri din consiliul de condu­cere al ASF vor fi numiţi de Parlament pentru un mandat de cinci ani în şe­dinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a comisiilor de buget şi economică din cadrul Senatu­lui şi a Camerei Deputaţilor.

Textul de lege spune că „comisiile efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar“. Însă de la începutul anului se poartă negocieri intense în interiorul partide­lor politice pentru cine anume va con­duce ASF.  Miza este extrem de ridica­tă pentru că dintr-o astfel de funcţie, ce ar putea fi remunerată cu indemnizaţii de peste 10.000 euro pe lună, con­ducătorii ASF vor decide în următorii cinci ani pe piaţa de capital, pensii private şi asigurări.

Favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ASF ar fi Dan Radu Ruşanu, preşe­din­tele Comisiei de buget de la Came­ra Deputaţilor şi unul dintre cei mai in­fluenţi politicieni din PNL. Preşe­din­tele ASF va condu­ce o mega-structură de supraveghere pes­te pieţe financiare în valoare de peste 30 mld. eu­ro, pe care ope­rea­ză cele două burse de valori, com­panii listate de peste 15 mld. eu­ro, fonduri mutuale şi societăţi de in­ves­tiţii financiare, brokeri, com­pa­nii de asigurări, fonduri private de pensii şi administratorii acestora.

Comisiile responsabile de suprave­gherea pieţei de capital (CNVM), a asi­gurărilor (CSA) şi a pensiilor pri­va­te (CSSPP) se vor desfiinţa.  Preşe­din­tele PNL, Crin Antonescu, a decla­rat, luni, răspunzând unei întrebări, că PNL îl va susţine pe deputatul liberal Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al ASF, potrivit Mediafax.

Data limită pentru promulgarea legii de înfiinţare a ASF este 27 aprilie, iar termenul limită de înfiinţare este 30 aprilie.

Dacă audierile candidaţilor nu vor avea loc în această săptămână, Gu­ver­nul va trebui să prelungească termenul limită pentru că deputaţii au liber în perioada 29 aprilie - 7 mai.

Candidaţii la conducerea ASF vor fi propuşi de partidele politice şi au­di­aţi de către senatorii şi deputaţii din comisiile de buget şi economică. Însă Sena­tul a relaxat criteriile de cali­ficare ale candidaţilor.

În forma trimisă spre promulgare la preşedinte după re­examinarea de către Camera Depu­ta­ţi­lor şi Senat, pro­iectul de lege sta­bi­leşte că sunt ne­ce­sari şapte ani de ex­perienţă în do­me­niul financiar pentru cei cinci membri executivi şi cinci ani pentru cei 12 membri neexecutivi şi că aceştia nu tre­buie să fie soţi şi nici rude cu membrii din consiliul de admi­nis­tra­ţie al BNR şi nici cu membrii Gu­ver­nului. 

Pe 4 aprilie, preşedintele Tra­ian Băsescu a respins de la pro­mul­ga­re le­gea de înfiinţare a ASF cerând ca inter­dic­ţia de a fi membru în aceasta să fie apli­cată şi rudelor parla­men­ta­rilor.

Preşedintele poate res­pinge doar o singură dată o lege de la pro­mulgare, chiar dacă cele două ca­me­re ale Parla­men­tului nu au ţinut cont de obser­vaţiile în baza cărora le­gea a fost iniţial respinsă de la promulgare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO