Eveniment

Parlamentul European a aprobat cu un vot masiv aderarea României la Spaţiul Schengen. Votul de mâine din Consiliul JAI este crucial

Parlamentul European a aprobat cu un vot masiv aderarea României la Spaţiul Schengen. Votul de mâine din Consiliul JAI este crucial

Autor: Iulian Anghel

08.06.2011, 14:02 2060

Plenul Parlamentului European a aprobatîn această după-amiază, cu un vot masiv, aderarea României şi aBulgariei la Spaţiul Schengen -487 voturi "pentru", 77 de voturi"împotrivă" şi 29 abţineri.

Mâine Consiliul Justiţie şi AfaceriInterne, JAI, (miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele UE)vor dezbate aderarea României şi a Bulgariei - situaţia fiind aicideparte de a fi liniştitoare, pentru că este suficient ca o singurăţară să se opună pentru ca aderarea să fieblocată.

Ce poate face JAI este să ofere uncalendar şi o recomandare a acestei aderării. În JAI sunt câtevaţări care s-ar putea opune aderării celor două ţări - Danemarca,Germania, Olanda, posibil şi Franţa - caz în care subiectul va fiînchis în această vară. Un vot în JAI în favoarea aderării artrimite subiectul pe masa Consiliului European de vară (şefii destate şi de guverne din UE care au ultimul cuvânt). Un vot negativar amâna cel puţin până în toamnă discutarea acestuisubiect.

Preşedintele ParlamentuluiEuropean, polonezul Jerzy Buzek a solicitat Consiliului European,potrivit unui comunicat al instituţiei, să ţină seamă de votulmasiv al Legislativului (care este un vot de recomandare) înfavoarea aderării celor două ţări: "Schengen reprezintă una dintre cele maimari realizări ale UE, pe care nu avem voie să o distrugem cudecizii pripite. Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standardepentru managementul frontierelor. România şi Bulgaria îndeplinescaceste criterii - în consecinţă, nu trebuie să amânăm integrarealor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimatazi de o mare majoritate a ParlamentuluiEuropean."

Administraţia de la Bucureşti stă înexpectativă. Ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş adeclarat astăzi, citat de Mediafax că, cel mai probabil în lunaseptembrie, se va stabili cu exactitate data aderării României şiBulgariei la Schengen.

Igaş a mai spus că este convins căRomânia va adera la Spaţiul Schengen în 2011.

Aderera la Schengen ar eliminacontroalele la frontierele interne ale UE pentru cetăţenii românişi bulgari, graniţele României şi ale Bulgariei urmând să devinăgraniţele UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO