Eveniment

Parlamentul vrea să oblige hipermarketurile să expună la raft 51% din produse de provenienţă locală

În condiţiile în care iarna doar 30% din produsele agricole vândute în România sunt de origine locală, este greu de crezut că pretenţia de a asigura jumătate din produsele la raft din culturi autohtone poate fi acoperită

În condiţiile în care iarna doar 30% din produsele agricole vândute în România sunt de origine locală, este greu de crezut că pretenţia de a asigura jumătate din produsele la raft din culturi autohtone poate fi acoperită

Autor: Roana Rotaru

20.04.2016, 00:06 917
Carnea, legumele, fructele, mierea, ouăle, produsele lactate şi de panificaţie va trebui să fie achiziţionate printr-un „lanţ scurt de aprovizionare“, potrivit noilor reglementări care urmează să fie supuse votului senatorilor şi deputaţilor români.

„Consider că este o măsură foarte bună atât pentru producătorii auto­htoni, cât şi pentru consumatorii români, din punctul de vedere al calităţii mărfii. Această măsură nu numai că va susţine locurile de muncă din România, ci va contribui şi la o creştere a lor. Şi alte state au aplicat această lege pentru a-şi proteja producătorii interni“, a declarat pentru ZF deputatul Ioan Dârzu, membru în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), nu consideră că în România există suficientă materie primă pentru a acoperi procentul de 51% marfă românească în rafturile hipermarketurilor, ci poate doar pentru anumite categorii de produse. Conform noilor definiţii, produs românesc este cel fabricat cu materii prime din România în proporţie de 100%.

„Dacă iau legea produsului românesc, să mă ierte Dumnezeu, că nici 10% nu e românesc, pentru că asta ar însemna să fie fabricat cu materie primă din România, or la salam la produsele din carne noi importăm 60% din necesar. Dacă are 99% carne din România şi 1% suplimentat din afara ţării, nu mai e produs românesc, nu? Ar fi trebuit să dea o marjă mai flexibilă“, a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru.

Preşedintele APRIL exemplifică lispa de materii prime pentru anumite categorii prin cea de pe piaţa lactatelor, unde există un deficit de lapte, motiv pentru care în anumite perioade în care cererea este mai mare procesatorii suplimentea­ză deficitul de lapte cu cel din import. „Neavând piaţă de lapte spot în România, eu spotul trebuie să mi-l iau din afara României unde găsesc o suplimentare. Dacă eu acum de Paşti am nevoie de o suplimentare a comenzilor, de unde iau surplusul de lapte? Că nu pot să iau de la alt fermier, pentru că are alt contract cu alt procesator stabil. În­seamnă că produs românesc nu am cum să bag pe raft. De unde se va lua 51% produs românesc după noile definiţii?“, a adăugat el spunând că aceste constrângeri nu îşi au rostul într-o piaţă liberă şi că, folosind acelaşi raţionament, ar putea cere ca fermierii români să fie obligaţi să folosească materii prime agricole produse în România.

Acestă iniţiativă legislativă urmează să fie supus votului Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar actul normativ va intra în vigoare dacă va fi promulgat de preşedintele României. Excepţie de la această lege ar face comercianţii cu o cifră de afaceri de până la 2 mil. euro. Este complet discutabilă însă aceas­tă iniţiativă. Este cu totul posibil ca ea să încalce regulile liberei concurenţe din UE indiferent de numele sub care este promovată sau raţiunile pentru care a fost promovată. La începutul lunii aprilie, un alt proiect de lege al Comisiei pentru agricultură a fost adoptat, prin care deputaţii au stabilit noi reglementări privind etichetarea laptelui.

Astfel, ei au cerut ca ca pe cutia sau punga de lapte să fie trecut clar dacă acesta conţine lapte praf sau nu, şi în ce procent, interzicând ca menţiunea „produs natural“ să fie trecută pe produsele care au în compoziţie altceva decât lapte 100% natural, iar în ceea ce priveşte produsele inscripţionate cu menţiune „lapte românesc“ acestea nu pot să conţină decât lapte provenit de la vacile din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO