Partidul „Regelui cherestelei” va administra padurile de 10 mld. euro ale Romaniei. Cum comentati?

22 dec 2009 Autori: Iulian Anghel , Cristina Stoian

Partidul „Regelui cherestelei” va administra padurile de 10 mld. euro ale Romaniei

Vezi galeria foto Attila Verestoy, 55 de ani, este unul dintre cei mai bogati parlamentari, cu o avere estimata de 250 mil. euro; Laszlo Borbely, 55 de ani, colegul de partid al lui Verestoy, este ministrul desemnat al mediului

Coalitia PD-L - UDMR a hotarat, in cadrul discutiilor ce au vizat structura guvernului, trecerea padurilor din administrarea Ministerului Agriculturii in cea a Ministerului Mediului, care ar putea fi condus de Laszlo Borbely (55 de ani), unul dintre cei mai importanti lideri ai UDMR.
"Cand s-a discutat reorganizarea guvernului s-a decis ca Regia Nationala a Padurilor -Romsilva sa fie preluata de Mediu", a declarat Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PD-L.
In timp ce reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au comentat pe marginea acestui subiect, responsabilii cu comunicarea din cadrul Ministerului Mediului au spus ca nu este nimic oficial, deoarece "inca se negociaza preluarea padurilor de catre noi".
"Am aflat ca toate activitatile, tot ce tine de taieri, plantari, vor fi preluate de Mediu, dar deocamdata nu s-a validat decizia, nu stim daca va fi organizata ca directie. Deocamdata este o decizie politica, luata intre doua partide", au spus reprezentantii Ministerului Mediului.
Romsilva este una dintre cele mai valoroase companii din Romania, cu un patrimoniu estimat de ZF la 10,5 mld. euro. Fondul forestier proprietate publica a statului, pe care Romsilva il administreaza, era la sfarsitul anului trecut de 3,5 mil. ha, din care regia mai avea de retrocedat 450.000 ha, iar 60.000 ha se afla in litigiu.
Daca se ia in considerare ca un hectar de padure este vandut in piata cu circa 2.000-3.000 de euro, iar fondul forestier dupa aceste retrocedari este de trei mil. euro, valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro.
Regia Nationala a Padurilor a inregistrat anul trecut cel mai mic profit, de 29,4 milioane de lei (6,8 mil. euro) si si-a propus pentru acest an sa ajunga la un profit brut de 50 de milioane de lei (11,6 mil. euro), in conditiile in care pentru 2009 a estimat ca isi va mentine cifra de afaceri realizata anul trecut, de 1,15 miliarde de lei (2,6 mld. euro). Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, in urma cu 7-8 ani padurile au fost gestionate tot de Mediu, dupa care au fost preluate de Ministerul Agriculturii.
"Regia Padurilor ramane un agent economic independent care se va ocupa in continuare de administrarea padurilor statului, indiferent unde va fi trecut acest portofoliu", a declarat Ion Machedon, purtator de cuvant al Romsilva.
In cazul in care Guvernul propus de Emil Boc va fi aprobat, Ministerul Mediului va fi preluat de UDMR si condus de Laszlo Borbely. Unul dintre colegii sai, Attila Verestoy, supranumit si "Regele cherestelei", are afaceri importante in industria lemnului.
Verestoy, cu o avere estimata la 250 mil. euro, are capacitati de productie in Odorhei si Bacau. Potrivit declaratiei sale de avere depusa in 2009, senatorul Verestoy detine actiuni in companii precum Famos, Trinserv sau SAJO-HOR KFT. Nici Verestoy, nici Borbely nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2009

 
Cuvinte cheie:
Laszlo Borbely
, paduri
, UDMR
, administrare
, Attila Verestoy
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 3 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (3):
andrei - 23 decembrie 2009, 19:40

noi ,natia romana ,suntem o rusine in europa.sunt roman,nu sunt antisemit dar am un gust amar vazand cun la 14-15 ministere ,4 sunt unguresti.pacat ca nu avem o clasa politica responsabila,cu spirit gospodaresc,etc,etc,unita si mai mult decat toate ...NATIONALA.Asta e !Avem o defectiune genetica pe care o transmitem din generatie in generatie.PACAT!

Observator - 23 decembrie 2009, 10:41

Ridicarea pragului electoral este unica solutie pt. disparitia "Asociatiei culturale udmr", sustinuta de minoritarii maghiari fanatici, bine tinuti in frau de structurile foarte specifice caracteristice perioadei interbelice(n.n.sec.XX-sa nu se creada altceva), dar mai ales din exterior, nu doar de U... Cauza: sa fie mereu probleme in Romania, o zona de emergenta politica, economcia si sociala - imigrari(specific gandirii "inteligente" anglo-saxone, a se vedea situatia din fostele colonii britanice).
OBIECTIV-ul udmr: doar autonomia teritoriala si "ciolanul".
"Sudistii" nu inteleg si nu vor intelege ever-never obiectivele, strategia si tactica liderilor udmr, ce beneficiaza de largul concurs a "clasei politice" din Romania, fara cultura, in general, iar de cea politica... sa nu vorbim."Spune-mi cu cine te unesti ca sa-ti spun cine esti". DIXIT!

Gabi - 23 decembrie 2009, 09:59

Cu totii arunca vina in ograda partidelor "romanesti" insa uita ca partidul maghiarilor a facut dea-a lungul timpului tot ce i-a stat in putinta sa fie la guvernare.A facut aliante, a rupt aliante,a tradat si a negociat pana a ajuns din nou in guvern ( nu conteaza "coloratura" guvernului din punctul domniilor lor de vedere...)Intreb, in aceste conditii: cand vor fi dispusi maghiarii sa recunoasca partea lor de RESPONSABILITATE la neimplinirile guvernarilor din Romania ? Pentru ca o cota parte de cca 8 % din "noroiul" aruncat in carca partidelor "romanesti", li se cuvine si lor,maghiarilor din UDMR!!!...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide