Eveniment

Patriciu acuza de manipulare politica in cazul Sterling, iar canadienii se vad deja producatori de gaze in 2011

Patriciu acuza de manipulare politica in cazul Sterling, iar canadienii se vad deja producatori de gaze in 2011
05.02.2009, 19:56 146

Nicolae Vidu, membru al consiliului de administratie al Rompetrol Well Services, companie membra a grupului Rompetrol - condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-a dat ieri demisia dupa ce reprezentantii grupului petrolier au confirmat faptul ca acesta facea parte si din cadrul Midia Resources, filiala locala a Sterling Resources.

Dinu Patriciu spune ca in prezent asistam la o manipulare politica iar Sterling Resources, companie cu zero venituri si pierderi, anunta investitii de circa jumatate de miliard de dolari daca vor avea succes in explorarile din Marea Negra precizand ca toti banii vin din surse proprii.
"Asistam la o manipulare politica, prin crearea unor teorii ale conspiratiei care urmaresc discreditarea mea si a activitatilor si angajatilor Grupului Rompetrol. Tin sa precizez ca nici Grupul Rompetrol, al carui actionar majoritar este KazMunaiGaz, si nici eu, in calitate de director general al grupului, nu am avut si nu avem vreo legatura cu perimetrele aflate in discutie. Multe persoane isi dau cu parerea despre situatia perimetrelor din Marea Neagra, dar foarte putini iau in considerare parerea specialistilor in domeniu, care spun ca cifrele privind potentialul platformei continentale sunt exagerate, iar costurile de explorare si exploatare sunt foarte ridicate, de ordinul zecilor si chiar sutelor de milioane de dolari", declara Dinu Patriciu, director general al Grupului Rompetrol.
Totodata, Nicolae Vidu, singura legatura intre Rompetrol si Sterling Resources, in afara celor comerciale, si-a dat demisia dupa scandalul din zilele acestea.
"Domnul Vidu a decis sa demisoneze pentru ca nu doreste in niciun fel ca Rompetrol sa fie implicat in scandalul acesta. Sunt doua lucruri complet diferite. Domnul Vidu este un expert cunoscut de toata lumea, care a ocupat o functie si in consiliul de administratie al Rompetrol. Nici Dinu Patriciu si nici Rompetrol nu au vreo legatura cu Sterling, dincolo de contractele comerciale avute si anuntate, deocamdata nu suntem ineteresati de preluarea unor perimetre din teritoriul castigat la Haga si nici nu suntem interesati de o posibila achizitie a Midia Resources astfel incat sa luam controlul asupra perimetrelor", spune Sorin Blaga, vicepresedinte de marketing si comunicare in cadrul grupului Rompetrol.
Sterling Resources este o companie canadiana, care are doua perimetre concesionate in zona Marii Negre din 1992, XIII Pelican si XV Midia, cu o suprafata totala de aproximativ 4.119 km2.
 Scandalul in legatura cu aceasta companie relativ necunoscuta pe piata pana in acest moment a izbucnit dupa decizia Curtii de la Haga care i-a redat Romaniei 80% din platoul continental al Marii Negre in detrimentul Ucrainei.
Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, cu o anexa secreta, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.
"Actul aditional nr.11 la acordul petrolier, aprobat prin HG nr. 1446/12.11.2008, a fost semnat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd, la data de 24 august 2007, cand nu se puteau anticipa nici data emiterii hotararii Curtii Internationale de Justitie, nici continutul acesteia. Actul aditional nr. 11 a vizat alinierea prevederilor acordului petrolier, incheiat in anul 1992, la dispozitiile legislative actuale, cu precadere cele in materie petroliera, fiscala si de mediu. Acest fapt permite trecerea la dezvoltarea si punerea in productie a structurilor Doina si Ana, evidentiate in perimetrul Midia. Prin actul aditional nr. 11 nu s-au acordat firmei Sterling suprafete suplimentare, fata de cele primite in 1992. Actul aditional nr. 11 a urmat procedura de avizare de catre ministerele de resort, care a durat 20 de luni, si a fost aprobat de catre Guvern la data de 12 noiembrie 2008", spun reprezentantii Sterling Resources.
Potrivit reprezentantilor companiei, disputa a afectat 268 de kilometri patrati din perimetrul Pelican si 265 de kilometri patrati din Midia.
"In aceasta suprafata (254 km patrati din perimetrul Midia), titularul acordului petrolier, Sterling Resources Ltd., a forat 3 sonde de explorare, care au confirmat existenta unor resurse de gaze naturale. In cazul in care resursele sunt comerciale, Sterling estimeaza ca punerea acestora in valoare ar necesita investitii de circa 450 mil. $, pe care compania ar urma sa le finanteze din fonduri proprii. In acest context, Sterling estimeaza ca productia ar putea incepe in 2011-2012", mai spun reprezentantii Sterling. Stephen Birrell, director general al Midia Resources S.R.L. spune ca de la intrarea companiei din 1992 si pana acum, investitiile pe plan local se ridica la 142 mil. $.
Premierul Emil Boc a cerut ieri juristilor din Guvern sa caute solutii legale pentru modificarea unor clauze din contractul pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, iar prevederile contractului dintre ANRM si Sterling vor fi declasificate, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
 
Cat castiga Romania de fapt din resursele evaluate la miliarde de euro din Marea Neagra?
 
Circa jumatate din zona castigata de Romania la Haga va fi preluata de Petrom, foarte putin revenind canadienilor de la Sterling, dar specialistii spun ca rezervele estimate a se gasi in cel mai nou teritoriu romanesc, cu o valoare de peste 25 de miliarde de euro, nu se vor putea extrage decat intr-un procent de pana la 30% din petrol si pana la 90% la gaze. Practic, din cele 70 de miliarde de metri cubi si cele 12 milioane de tone de titei nu se vor scoate la suprafata decat 63 de miliarde de metri cubi si circa 3,6 mil. tone de petrol, restul vor ramane in adancuri din cauza lipsei tehnologiei. Concret, Romania va mai castiga suplimentar aproape un an de productie de titei si circa 13 ani de independeta in ceea ce priveste importurile de gaze. Petrom a recastigat peste 4.000 de kilometri patrati in unul din cele doua perimetre pe care le are in Marea Neagra in urma deciziei de la Haga, in timp ce Sterling Resources a recuperat doar 533 de kilometriu patrati din teritoriul initial concesionat ca urmare a deciziei Curtii de Justitie.
"Este un demers foarte riscant, dar cred ca in acest caz sansele de succes sunt peste 20%. Din experienta mea va dura intre 3 si 5 ani pana sa scoatem primul metru cub de gaze din acea zona pentru ca sunt multe etape de ars, cum ar fi analiza sistemului, conturarea zacamantului care-ti arata care este tipul de conducte pe care trebuie sa-l utilizezi si altele. Apoi va fi necesar sa construim un sistem de conducte submarin, dar si terestru pentru a putea scoate hidrocarburile de acolo", spune Dumitru Chisalita, presedintele Societatii Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale Sibiu.
Potrivit acestuia, ar mai trebui construiti inca 200 de kilometri de conducta pe pamant pentru a putea prelua cantitatile suplimentare, ceea ce ar insemna investitii de aproximativ 60 de milioane de dolari. Inainte de forajul propriu-zis specialistii spun ca sunt necesare lucrari de seismica 3 D pentru a determina existenta rezervelor in zonele analizate. In acest sens, Petrom este deja cu un pas inainte prin faptul ca are o intelegere de explorare in comun a perimetrului Neptun, care are o suprafata de circa 9.900 de kilometri patrati. Lucrarile de explorare in comun vor fi directionate spre zona cu ape adanci a perimetrului, urmand ca in cursul anului 2009 sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni. Lucrarile se vor executa in ape cu adancimi mai mari de 100 de metri. "In cazul zacamintelor de gaze naturale gradul de recuperare poate ajunge si pana la 90%. La titei este mai joasa, cam de 30%", spune Lucian Stancu, director de productie in cazul Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO