Eveniment

Patriciu: Oamenii de afaceri traiesc in criza de 20 de ani

Patriciu: Oamenii de afaceri traiesc in criza de 20 de ani

Dinu Patriciu, CEO al Rompetrol: Reducerea TVA la 15%, conform recomandarilor UE, sau stimulentele pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale sunt metode care pot diminua efectele crizei.

08.12.2008, 19:42 28

"Reducerea TVA la 15%, conform recomandarilor UE, sau stimulentele pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale sunt alte metode care pot diminua efectele crizei, dar insist asupra lucrarilor publice finantate prin resurse private. Gogorita cu incurajarea capitalului roman in lucrarile mari de infrastructura s-a dovedit extrem de paguboasa in ultimii 10 ani. Se toarna banii contribuabililor in asfalt", a mai spus Patriciu.

El sustine ca aducerea cotei unice de impozitare la 10% este unul dintre principalele elemente ale competitivitatii in atragerea investitiilor straine.
"Daca politica fiscala va fi suficient de eficienta, delocalizarile (mutarile de fabrici - n.r.) din Europa de Vest vor avea ca destinatie Romania. Guvernul trebuie sa creeze mediul general, iar mediul privat sa dea incredere banilor, lucru pe care afaceristii din Romania il stiu foarte bine pentru ca traiesc in criza de 20 de ani", a mai spus Patriciu.
CEO-ul Rompetrol a mai precizat ca numarul falimentelor va creste in perioada urmatoare, in special pe segmentul IMM, iar, potrivit datelor sale, in ultimele patru saptamani au avut loc 12.000 de falimente.
"Constructiile si investitiile in real estate vor avea cel mai mult de suferit, dar in acelasi timp orice faliment inseamna o insanatosire. Somerii de anul viitor se vor duce in infrastructura." In ceea ce priveste preturile de pe piata imobiliara, Patriciu a declarat ca nu vor mai ajunge niciodata la nivelurile inregistrate, cel mult la jumatate din anul 2007.
Pe partea de fuziuni si achizitii, Patriciu a declarat ca in acest moment exista un blocaj si ca toata lumea asteapta ca preturile sa ajunga la "fundul oceanului". "Nimeni nu poate sa calculeze azi valoarea unei intreprinderi, iar multiplii din anii trecuti nu vor mai fi atinsi niciodata. In aceasta perioada de criza, singurii care castiga sunt cei care detin cash-ul", a declarat Patriciu.
In ceea ce priveste grupul Rompetrol, omul de afaceri a declarat ca procesul de restructurare este aproape finalizat, dar, cu toate acestea, pentru anul viitor nu anticipeaza o crestere a productivitatii si, implicit, nici a salariilor. "Cresterea salariilor se face numai cu cresterea productivitatii. In 2008 nu am avut o crestere si nici anul viitor salariile nu vor fi majorate", a mai spus Patriciu.
Potrivit celor mai recente informatii, restructurarea grupului Rompetrol viza disponibilizarea a circa 2.000 de angajati, mare parte a acestui proces fiind facuta prin vanzarea companiilor non-core.
Patriciu spune ca in urmatoarele sase luni barilul de petrol ar putea inregistra valori cuprinse intre 25 si 200 de dolari, piata fiind caracterizata de o volatilitate foarte mare.
Grupul Rompetrol a inaugurat ieri o investitie de 175 mil. dolari pentru constructia unui terminal marin in largul Marii Negre (150 mil. dolari) si pentru extinderea cu 350% a capacitatii de tranzit a produselor finite din portul Midia (25 mil. dolari).
"Tranzitul prin acest terminal, a carei capacitate va ajunge in iunie anul viitor la 24 mil. tone, constituie o optiune mult mai viabila decat tranzitul prin conducta Burgas - Alexandropolis. Totodata acest terminal reprezinta un capat pentru oleoductul Constanta - Trieste, care devine mult mai viabil. Din acest moment devenim extrem de interesati sa finantam finalizarea acestui proiect", a declarat Patriciu, spunand ca investitia pe care grupul Rompetrol ar trebui sa o realizeze se ridica la circa 600-700 mil. euro.
Patriciu a mai declarat ca amortizarea proiectului se va face sub doi ani. Dan Ionescu, director de operatiuni (COO) si seful diviziei de trading din cadrul grupului Rompetrol, a spus ca anul acesta tradingul in Rompetrol s-a ridicat la circa 7 mil. tone, din care 3 mil. tone au provenit din Kazahstan, urmand ca in urmatorii 4-5 ani volumele sa ajunga la 25 mil. tone. Un pachet de 75 % din actiunile grupului Rompetrol au fost vandute anul trecut catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz intr-o tranzactie de 1,6 mld. dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO