Eveniment

Patronatele nu renunţă la salariul minim de 600 de lei. La stat ar putea scădea la 640

Patronatele nu renunţă la salariul minim de 600 de lei. La stat ar putea scădea la 640
29.08.2010, 23:55 55

Salariul minim lunar pentru angajaţii din sectorul bugetar arputea scădea anul viitor de la 705 lei la 640 de lei, iar pentrusalariaţii din sectorul privat ar putea rămâne tot de 600 de lei,ca şi anul acesta, potrivit declaraţiilor celor care au participatvineri la negocierile dintre patronate şi sindicate, mediate depremierul Emil Boc şi secretarul de stat din Ministerul MunciiValentin Mocanu.
În 2010, salariaţii din sectorul bugetar au primit minim 705 lei,pe baza legii salarizării unice care a intrat în vigoare de la 1ianuarie, exceptând angajaţii cu studii superioare care au avutdreptul la un salariu minim de 1.200 de lei.
Pentru anul viitor, cel mai probabil vor fi tot două salarii minimediferite, unul pentru sectorul bugetar şi unul pentru sectorulprivat, urmând să se facă diferenţieri în anumite ramuri economiceşi pentru absolvenţii de studii superioare.
"Este justificat să existe două salarii minime obligatorii, încondiţiile în care cei din sectorul privat se mai pot angaja şi înaltă parte pentru venituri suplimentare, în timp ce angajaţii dinsectorul public nu mai pot avea alte activităţi aducătoare devenit, potrivit cadrului juridic actual", spune Sebastian Oprescu,preşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici(SNFP).
În timp ce patronatele susţin că vor rămâne ferme pe poziţii şi nuvor accepta un salariu minim mai mare de 600 de lei în 2011,sindicatele - atât cele din sectorul bugetar, cât şi din mediulprivat - se luptă pentru un salariu minim de peste 700 delei.
Salariul minim pe economie a crescut de aproape şase ori în ultimiizece ani, până la echivalentul a 142 de euro în 2010, dar cu toateacestea rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. DoarBulgaria are în 2010 un salariu mai mic, de 123 de euro, în timp cePolonia, Cehia sau Slovacia au un salariu minim lunar de peste 300de euro.
Aproximativ 21% dintre angajaţii din mediul privat, adică în jur de730.000, sunt plătiţi cu un salariu de sub 750 de lei pe lună,potrivit calculelor ZF pe baza unor statistici din octombrie 2009.Spre comparaţie cu companiile deţinute integral sau parţial destat, procentul este semnificativ mai mare.
În companiile de stat, doar 1,3% dintre salariaţi, adică doar4.400, au sub acest nivel, arată datele Institutului Na­ţional deStatistică.
Analiştii spun că ponderea sa­lariaţilor care încasează salariiminime este atât de ridicată în sectorul privat pentru că mulţiangajatori preferă să plătească diferenţa la negru sau prin altemodalităţi, precum plata pe persoană fizică autorizată.
Săptămâna aceasta negocierile în privinţa salariului minim pe 2011vor continua, urmând ca, după o nouă întâlnire cu sindicatele, săse decidă nivelul salariului minim pe economie.
"Părerile sunt diferite între sindicate şi patronate, dar Guvernulva media această întâlnire şi vom lua o decizie după întâlnirea desăptămâna viitoare", a spus vineri primul-ministru Emil Boc, citatde Mediafax.
Boc a susţinut că există şi patronate care nu se opun creşteriisalariului minim pe economie.
"Sunt patronate care propun şi sume mai mari de 600 de lei, îndiverse condiţii şi situaţii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO