Eveniment

Patru morţi în estul Ucrainei, după ce un microbuz a lovit o mină

Patru morţi în estul Ucrainei, după ce un microbuz a...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.02.2016, 17:24 87

Potrivit unui reporter AFP aflat la faţa locului, o baltă de sânge şi lucruri personale aparţinând victimelor erau împrăştiate în apropierea unui punct de control de lângă Marinka - o localitate cu aproape 10.000 de locuitori în care, în iulie, au avut loc confruntări armate dure între rebeli proruşi şi trupe guvernamentale.

"Sunt multe mine antitanc în zonă şi se pare că (vehiculul) a lovit una dintre aceste mine", a declarat pentru AFP un martor în vârstă de 55 de ani, care s-a identificat drept Vladimir.

"A avut loc o explozie uriaşă", a spus el.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Zadubinii, a declarat pentru AFP că doi civili au murit la faţa locului, un al treilea în ambulanţă, în drum spre spital, iar cadavrul celei de a patra victime a fost descoperit ulterior pe marginea drumului.

Explozia a avut loc la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Doneţk, bastionul rebelilor proruşi, în timp ce vehiculul - la bordul căruia se aflau cinci persoane - ieşea dintr-o zonă aflată sub controlul separatiştilor şi intra într-o zonă administrată de Kiev.

Potrivit unor oficiali, şoferul a ignorat semne care avertizau în legătură cu prezenţa unor mine în zonă, amplasate de-a lungul drumului, şi a intrat pe un teren situat la câteva sute de metri de postul de control ucrainean.

Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a îndepărtat, de la începutul lui decembrie, peste 44.000 de mine, în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, odinioară centrul industrial al fostei republici sovietice.

Însă părţile implicate în conflict şi observatori străini depun eforturi să estimeze câte asemenea dispozitive neexplodate au rămas pe teren.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 20.000 rănite, de la izbucnirea conflictului în aprilie, în urma unei revolte prooccidentale.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de susţinerea insurgenţei proruse, într-o încercare de destabilizare a conducerii prooccidentale ucrainene şi de a menţine ţara dependentă de Moscova.

Rusia neagă aceste acuzaţii şi acuză la rândul ei Statele Unite că se află în spatele revoltei sângeroase de la Kiev care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014.

O serie de armistiţii a condus la o încetare per ansamblu a confruntărilor armate, însă nu reuşeşte să împiedice izbucnirea unor violenţe sporadice pe linia frontului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO