Eveniment

Paul Gheorghiu, fost la PwC, a devenit noul şef al Cancelariei premierului, o poziţie extrem de influentă în guvern

Paul Gheorghiu, fost la PwC, a devenit noul şef al...

Autor: Adelina Mihai, Cristian Hostiuc

08.09.2016, 00:03 2313

Paul Gheorghiu a preluat şefia Cancelariei primului-ministru, depunând jurământul miercuri ca ministru. El îl înlocuieşte pe Dragoş Tudorache, care a devenit ministru de interne. Tudorache, ca şef al Cancelariei, a fost practic cel mai puternic om din guvern, pe la el trecând toate deciziile şi actele.

Premierul Cioloş a venit cu modelul francez în care şeful Cancelariei este practic al doilea om cu putere efectivă după el. Spre exemplu, în Franţa şefii de Cancelarie sau de cabinet ai miniştrilor ajung pe poziţii de CEO când ies din guvern.

Fostul şef de la Renault Louis Schweitzer, cel care a inventat Dacia de 5.000 de euro, a fost şeful de cabinet  al fostului premier francez Laurent Fabius. Actualul CEO al Orange Franţa Stephane Richard a fost şeful de cabinet al fostului ministru de finanţe Christine Lagarde, care acum este directorul general al FMI. În America, şefii de cabinet (chief of staff) au puteri şi mai mari în politica unei administraţii.

Paul Gheorghiu, noul şef al Cancelariei lui Cioloş, a fost consultant la firma de audit şi consultanţă fiscală PwC, dar a lucrat şi la companii de stat, făcând parte şi din consiliul de administraţie al Nuclearelectrica. El a lucrat ca director în cadrul cabinetului lui Dacian Cioloş din luna martie, având rang de secretar de stat până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO