ZF 24

Pe ce cheltuieşte cel mai bogat sector al Bucureştiului 1,3 miliarde de lei

Pe ce cheltuieşte cel mai bogat sector al Bucureştiului...

Autor: Iulian Anghel

17.02.2014, 19:39 2864

Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector al Bucu­reştiului, cu un buget anual mai robust decât al oricărui mare oraş de provincie, mizează în 2014 pe venituri totale de aproa­pe 1,3 mld. lei (284 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de anul trecut.

Cea mai mare creştere pe care mizează Consiliul Local în consolidarea veniturilor priveşte capitolul „impozitul pe venit“ de la persoane fizice, ceea ce arată că, de fapt, primăria mizează pe revenirea economiei şi pe creşterea numărului de angajări, întrucât veniturile din impozitul pe venit privesc în cea mai mare parte venitul din salarii. În sectorul 1 îşi au sediul social marile corporaţii, de aici veniturile incomparabil mai mari ale sectorului 1 faţă de alte sectoare sau alte mari oraşe. Veniturile din impozitul pe venit în sectorul 1 ar urma să crească, potrivit proiectului de buget, cu 35%, de la 516 mil. lei în 2013 la 697 de milioane de lei în acest an, în vreme ce veniturile din impozitul pe proprietate ar urma să scadă uşor, de la 288,3 mil. lei în 2013 la 286,5 mil. lei anul acesta.

Anul trecut, bugetele cumulate de venituri ale princi­palelor 10 municipii reşedinţă de judeţ din România au fost mai mici decât veniturile Bucureştiului (municipalitate şi sectoare, care împreună au anual venituri de peste 1,5 mld. euro), iar bugetul sectorului 1 a fost egal cu cel al Timişoarei, dar peste cel al unor oraşe precum Iaşiul sau Clujul. Aşa stând lucrurile, Primăria Sectorului 1 îşi permite să chel­tuiască 273 mil. lei pe „locuinţe“ (anveloparea blocurilor, în cea mai mare parte), acesta fiind şi cel mai consistent capitol de cheltuieli, care consumă 27% din buget. Urmează învă­ţă­mân­tul (în principal întreţinerea şcolilor), pentru care primăria chel­tuieşte 300 mil. lei (23% din buget). Pe salu­britate consi­li­ul ar urma să aprobe cheltuirea a  10% din buget (132 mil. lei), iar pe apărare şi ordine publică 3,1% din buget (41 mil. lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO