ZF 24

Pe cine vrea guvernatorul Isărescu să penalizeze lăsând cursul să urce la 4,55 lei/euro şi de ce?

Pe cine vrea guvernatorul Isărescu să penalizeze...

Autor: Razvan Voican

12.01.2014, 20:20 20557

Oscilaţiile cursului leu/euro de până la 5% - zona de echilibru urmărită de BNR şi reconfirmată oficial - sunt de natură să bonifice sau să penalizeze anumite mişcări, să încu­rajeze sau să descurajeze, spunea guvernatorul Mugur Isărescu miercuri după-amiază, în contextul explicaţiilor privind deciziile de politică monetară de „ultra-relaxare“ – după expresia unor analişti surprinşi.

El a mai spus că o mişcare de curs de plus/minus 1% înseamnă că acesta îşi face „da­toria minimă“ şi că în general cursul e bine să fie lăsat să-şi facă datoria. Iar BNR l-a şi lăsat, cotaţiile leu/euro urcând rapid spre 4,55 lei pentru un euro, adică spre vârful ultimelor şase luni. Faţă de acum un an leul este mai slab cu 3,8%. BNR a mai lăsat leul să slăbească rapid în faţa euro în perioadele în care ştia că sunt investitori care vor să-şi scoată valuta de pe piaţă, deprecierea mai puternică funcţionând ca o penalizare pentru aceştia mai ales dacă pariaseră pe intervenţii corective din partea băncii centrale.


Recomandări ZF

Cât primiţi înapoi peste UN AN dacă depuneţi ASTĂZI 100 de milioane de LEI VECHI la bancă 

"BNR va lua chiar de la începutul lui 2014 o decizie foarte bună pentru economie. Problema e că vine cu 5 ani prea târziu" - analist

A început lupta pentru noua conducere a BNR, care va fi numită în octombrie


Altminteri, sentimentul general al investi­torilor privind România nu s-a deteriorat după cum arată succesul licitaţiei de titluri de stat de joi, când randamentul la şase luni a picat la 2%, dar şi CDS-ul care stă la 180 de puncte de bază şi evoluţiile de pe bursă.

Aşadar ar fi de aşteptat ca leul să-şi revină după această perioadă de tulburare iscată de deciziile BNR şi de comentariile de curs neo­biş­­nuit de extinse ale guvernatorului, care a cri­ticat din nou „utilizarea excesivă“ a cu­vân­tu­lui „depreciere“ pentru a descrie slăbirea uşoară sau foarte uşoară a leului. De ase-me­nea, el a spus că în perspectiva eliberării a 500 mil. euro din rezervele în valută ale băncilor la BNR „pericolul“ ar fi ca leul să se aprecieze, nu să se deprecieze. Noile rate de rezervă mi-nime obligatorie intră în vigoare începând cu perioada 24 ianuarie – 23 februarie aşa că până atunci rămâne doar „prezicerea“ guverna­to­rului care „se teme“ că deciziile de miercuri nu vor antrena presiuni de depreciere a leului. Deocamdată au antrenat şi ră­mâne de văzut când şi cum va apărea in­versarea de direcţie, într-un context regional deja mai calm.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO