Eveniment

Pensiile speciale vor intra la „taiat”. Cate sunt si cat costa?

10.02.2010, 23:06 4907

Guvernul a calculat ca statul va face economii intre 500 si 800milioane de euro pe an prin intrarea in vigoare a legii privindsistemul unitar de pensii. Pensiile speciale, care se platesc acumdirect de catre ministere, se vor recalcula si plati de catre CasaNationala de Pensii dupa cinci luni de la intrarea in vigoare alegii, al carei proiect a fost adoptat ieri de guvern.

Pensiile speciale se numesc asa pentru ca sunt calculate caprocent (in general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele sasesalarii brute, fata de cele platite de Casa Nationala de Pensii,care le calculeaza pe baza contributiilor facute de-a lungultimpului la bugetul de pensii de catre actualii pensionari. Inplus, aceste pensii se indexeaza permanent cu evolutia salariilorcelor angajati in functii echivalente celor iesiti la pensie dininstitutiile respective.

Conform unor calcule ZF, pe baza numarului de pensii specialedin 2008, furnizate la cererea ZF de ministerele in cauza,cheltuielile totale la nivelul anului 2008 pentru pensii specialedin alocatiile ministeriale se ridicau la circa 725 de milioane deeuro, dintre care cea mai mare parte mergea catre salariatii dinMinisterul Apararii si salariatii din Ministerul de Interne.Guvernul nu a furnizat pana acum date privind numarul de pensiispeciale, pe categorii.

Conform datelor obtinute de ZF, ministerul Apararii avea inplata la nivelul anului 2008 circa 76.000 de pensii, pentru careavea in buget alocari anuale de 328 de milioane de euro, urmat deMinisterul de Interne, care avea in plata 61.000 de pensii specialein valoare totala de 250 de milioane de euro.

In randul pensiilor din ministerul de Interne intra si pensiilefostilor salariati ai Securitatii statului, care a fost inainte de1989 un departament in cadrul Ministerului de Interne. Acestepensii, pentru fostii salariati din ministerul de Interne, dinserviciile secrete si din ministerul Apararii sunt platite integraldin bugetul statului.

In cadrul celorlalte categorii de pensii speciale, pentrudiplomati, personal din ministerul Justitiei, parlamentari sifunctionari publici parlamentari, personal aeronautic civil sipersonalul Curtii de Conturi, ministerele sau institutiilerespective suplimenteaza pensiile fostilor lor angajati dinbugetele proprii, pe langa ceea ce plateste Casa Nationala dePensii conform contributiilor facute de respectivii angajati de-alungul timpului.

Conform datelor ZF de la nivelul anului 2008, circa 8.500 dejudecatori si de procurori primeau pensii in valoare totala de 66de milioane de euro.

Economiile de circa 500-800 de milioane de euro estimate acum decatre guvern se verifica cu suma calculata de Ziarul Financiar, de720 de milioane de euro, ca fiind valoarea pensiilor specialeaflate in plata la nivelul anului 2008, pentru ca in 2009 nivelulpensiilor speciale a mai crescut odata cu salariile din sistemulbugetar.

Toate pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinciluni de la intrarea in vigoare a legii pensiilor.

Potrivit premierului, in prezent 180.000 de pensii speciale suntin plata.

"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale -politia, armata, prin excelenta - nu se afecteaza cuantumul pensieipe care il au. Si ma refer aici la pensiile militarilor, deexemplu, pensiile pana in 30 de milioane de lei vechi, care nuscad, si chiar uneori la pensiile mai mici, de 14 - 15 milioane delei, chiar este o usoara crestere, de cateva sute de lei. Pentru15%, care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiulcontributivitatii, acolo vor scadea pensiile", a declarat premierulEmil Boc, conform Mediafax.

Ce aduce nou legea pensiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO