Eveniment

Pentru bani gratis de la UE trebuie sa stii ce inseamna 500 de bytes si ce sunt „obiectivele orizontale"

05.05.2009, 19:46 182
 

„Exprimarea este deficitara si greoaie. Imi este greu sa spun cat va dura implementarea proiectului sau cat va costa, cata vreme nu inteleg mare parte din sintagmele folosite. De exemplu, la ce se refera «relevanta proiectului fata de politicile si strategiile europene si nationale relevante pentru domeniul proiectului»?", spune directorul de resurse umane al unei companii multinationale cu cateva sute de angajati la nivel local, care a testat impreuna cu ZF procedura de inscriere a unui proiect pentru finantare europeana pe site-ul actionweb.fseromania.ro.

Pana in 2013, Romania are la dispozitie fonduri structurale pentru resurse umane de 4,2 mld. euro, de aproape 840 mil. euro anual, prin Fondul Social European (FSE). Teoretic, orice companie, indiferent de natura capitalului sau a formei de organizare, se poate inscrie pe site-ul actionweb.fseromania.ro pentru a obtine bani europeni. Iar in conditiile actuale de piata, cand majoritatea angajatorilor au ajustat bugetele de HR, banii europeni ar putea reprezenta o „gura de exigen" pentru companii. Cu toate acestea, pentru primele trei scheme de ajutor de stat, in valoare de 142 mil. euro, unde s-au inscris 4.300 de companii, numai 33 din proiectele depuse au indeplinit criteriile, ceea ce inseamna o rata de acceptare de sub 1%. Evaluarea celor 33 de proiecte depuse de companii, care au solicitat circa 5 mil. euro, va incepe in aceasta saptamana.
Autoritatile: Este cel mai simplu
Reprezentantii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) sustin insa ca aceasta este cea mai simpla varianta de accesare a fondurilor europene, dar multi din cei care vor sa se inscrie nu citesc cu atentie indicatiile din Ghidul Solicitanului inainte sa completeze formularul electronic.
Pentru a depune un proiect pentru cerere de finantare, aplicantul trebuie sa stie ce inseamna si cum se calculeaza „bytes", intrucat la cele mai multe rubrici, dimensiunea textului este limitata la 500 bytes sau 4.000 bytes. IT-stii spun ca la 100 de bytes corespund circa 100 de cuvinte. Nici softul nu ajuta beneficiarul - permite redactarea a catorva zeci de mii de caractere, in ciuda limitarii in functie de rubrica, asa ca exista riscul ca proiectul sa fie considerat invalid atunci cand se incearca finalizarea aplicatiei. Potrivit explicatiilor de pe site-ul FSE, un byte nu este echivalentul unui caracter, insa nu este oferita o estimare pentru dimensiunea pe care trebuie sa o aiba textul.
De asemenea, aplicantul trebuie sa precizeze care sunt „obiectivele orizontale" ale proiectului. Printre optiunile din care poate alege aplicantul, se numara egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila, inovatie in IT&C, crearea de parteneriate nationale si transnationale intre companii.
„Obiectivele orizontale trebuie sa se regaseasca in toate proiectele care vizeaza accesarea fondurilor europene", spun reprezentantii AMPOSDRU. Managerii de resurse umane spun ca, pe langa faptul ca sunt neclare, unele din „obiectivele orizontale" sunt inutile, dat fiind faptul ca respectarea egalitatii de sanse intre barbati si femei este deja prevazuta in legislatie.
Companiile apeleaza la consultanti
Pentru a putea depune proiecte, companiile trebuie sa isi creeze un cont pe site. Dupa finalizarea aplicatiei online, trebuie sa trimita sase declaratii si prin posta autoritatilor.
„Inca suntem in etapa de analiza, nu am aplicat pentru ca procedura este destul de complexa. Nu ne este foarte clar ce fel de cheltuieli se deconteaza, pentru ca am inteles ca exista riscul sa nu fie toate decontate", a precizat Nicoleta Pantea, director de resurse umane in cadrul producatorului de materiale de constructii Lindab. Compania ia in considerare un parteneriat cu o firma de consultanta in fonduri structurale.
Si in cadrul lantului de restaurante de tip fast-food McDonald’s Romania se ia in considerare posibilitatea accesarii fondurilor europene pentru resurse umane.
„Studiem posibilitatea de a putea accesa fondurile europene pentru resurse umane, in conditiile in care am putea fi eligibili pentru a le obtine", a declarat Cristian Savu, director de comunicare in cadrul McDonald’s Romania.
El a precizat ca in cadrul companiei au existat o serie de intalniri cu firmele de consultanta in fonduri europene.
De la inceputul acestui an, Ministerul Muncii a lansat noua linii de finantare prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu o valoare totala de 687 mil. euro.
Pentru cele sase scheme de finantare lansate pe 24 aprilie, companiile nu au depus niciun proiect, iar la stadiul de schita se afla doar 320 de cereri de finantare.
Ce trebuie sa faca angajatorii
  • Sa-si creeze cont pe site-ul actionweb.fseromania.ro;
  • Sa aleaga tipul proiectului pentru care vrea finantare;
  • Sa completeze formularul electronic (proces care dureaza trei ore);
  • Sa completeze declaratiile finale;
  • Sa trimita electronic proiectul;
  • Sa completeze, sa semneze si sa stampileze 6 declaratii pe care sa le trimita prin posta Autoritatii de Management pentru POSDRU.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO