Eveniment

Pentru ce plătim mai mult: Energia electrică, combustibilul, ţigările şi alimentele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Pentru ce plătim mai mult: Energia electrică,...

Autor: Bianca Ciocotisan

17.08.2018, 11:36 679

Produsele şi serviciile de imediată necesitate, cum sunt alimentele de bază, combustibilii, energia sau abonamentele de transport şi şi de cablu-telefon-tv, s-au scumpit cel mai mult în perioada iunie 2017- iunie 2018, arată seriile de date statistice analizate de MEDIAFAX.

Inflaţia - ca medie generală a scumpirilor de peste an - a fost de 5,4% în iunie şi pare să fi fost mică în raport cu evoluţia reală a costurilor vieţii, dar preţurile la produse de imediată necesitate au crescut mult mai mult. De exemplu, costurile cu energia electrică s-au majorat cu 16,9%, gazele cu 10%, combustibilii cu 17,4%, ţigările cu 7,2%, untul cu 21,2%, ouăle cu 13,5%, conservele de legume cu 12,9%, fructele proaspete cu 11% sau laptele cu 5,4% , arată datele publicate într-un buletin al Institutului Naţional de Statistică - INS.

Noul Paradis Românesc. Staţiunea din munţi cu plaje artificiale la 900 de metri altitudine care a fost numita „Marea de la Munte”

De Basm. S-a deschis cel mai mare parc de agrement din România. ”Zaga Zaga” Resort, 82 de hectare. Preţul uni bungalow pe malul apei

SECRETUL celei mai luxoase plaje din România!

Aceste produse sunt inevitabile în cheltuiala lunară a gospodăriilor, iar scumpirea lor este resimţită mult mai acut în rândurile celor cu venituri mici.

Cu mai puţin de 5%, dar tot afectând puternic bugetele de familie, s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase cu 5%, preparatele din carne cu 4%, brânza de vacă (telemea) cu 4%, conservele din carne cu 3,9%, carnea de pasăre cu 3,5%, serviciile de îngrijire medicală cu 3,5%, peştele congelat cu 3,4%, carnea de porc cu 2,8%, berea cu 2,5% şi transportul în comun cu 2,8%.

Printre puţine ieftiniri înregistrate în perioada analizată se regăsesc cartofii, cu o scădere a preţurilor de aproape 10%, zahărul cu aproape 8% şi citricele cu 8%, mai arată datele INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO