Secretele bugetului: 260.000 de "paznici" consuma 40% din fondul public de salarii. Cum comentati?

16 mai 2010 Autor: Adelina Mihai

Unul din cinci bugetari lucreaza la Interne, servicii secrete sau Aparare. Cei 260.000 de bugetari "speciali" consuma 4 mld. euro anual, adica aproape 40% din cheltuielile cu salariile in sistemul public.

Statul cheltuie anual aproximativ 4 miliarde de euro pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele "speciale", de siguranta publica si aparare, care nu apar in statisticile oficiale, adica 38% din cheltuielile totale de personal cu angajatii din sectorul public (10,7 mld. euro), potrivit unor estimari ZF pe baza informatiilor de la Ministerul de Finante si de la Institutul National de Statistica.

In negocierile privind reducerea de salarii ale bugetarilor apar pentru prima data defalcari privind structura pe salarii si pe institutii. Problema este ca intre datele de la Ministerul de Finante, care spun ca exista 1,36 milioane de bugetari, si cele de la Institutul de Statistica si care numara doar 1,1 milioane bugetari exista o diferenta de 260.000 de salariati despre ale caror salarii nu se stie nimic.

"Din datele privind structura salariilor sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat (Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii etc.)", se arata intr-un document furnizat de INS, care prezinta structura salariilor celor 1,1 milioane de bugetari civili. (vezi pagina 3)

Astfel, reiese ca unu din cinci bugetari este din "structuri", adica lucreaza in ordine publica si siguranta nationala. Aici intra partea de Interne din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cele patru servicii secrete (SRI, SPP, SIE, STS) si militarii. Comparand cat cheltuie statul cu cei 1,1 milioane de bugetari civili, si anume circa 6,7 miliarde de euro pentru 2010, cu cheltuielile totale salariale prinse in bugetul pentru 2010 de 10,7 miliarde de euro (9,3% din PIB), rezulta ca pentru doar 19% din numarul total de bugetari statul cheltuie 4 miliarde de euro, adica 36% din bugetul alocat salariilor din sistemul public.

In lipsa unor date oficiale, calculul se verifica prin venitul net lunar mediu inregistrat de acesti bugetari speciali.

Cele 4 miliarde de euro cheltuieli salariale anuale inseamna cheltuieli lunare de 330 milioane de euro, adica un venit mediu net de circa 2.700 de lei pentru fiecare din acesti 260.000 de angajati speciali.

Bugetele de salarii pentru politisti, militari si angajati ai serviciilor secrete sunt duble fata de cele alocate pentru plata a 325.000 de angajati civili din administratia publica locala si centrala, care consuma anual circa 2,1 mld. euro.

In invatamant, unde lucreaza 360.000 de bugetari, adica profesori si personal auxiliar, cheltuielile totale ale statului cu salariile sunt de circa 2,7 mld. euro, in timp ce pentru cei aproximativ 260.000 de angajati din sanatate sunt cheltuite fonduri in valoare totala de 1,9 mld. euro.

Conform structurii salariale oferite de Statistica, numai 28.000 de angajati bugetari civili castiga peste 1.000 de euro net pe luna, in timp ce 5.600 castiga peste 2.000 de euro net pe luna. Mass-media a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute structura salariilor fara sa tina cont de ceilalti 260.000 de bugetari speciali care nu apar in statistici cu salariile defalcate, deci veniturile nete din sistemul public de peste 1.000 de euro si de peste 2.000 de euro sunt mult mai numeroase, de ordinul zecilor de mii.

La acestia se adauga cei 400.000 de salariati din companii de stat, dintre care peste 15.000 de angajati castiga peste 1.000 de euro net si circa 5.000 peste 2.000 de euro net pe luna.

Daca fondul de salarii pentru politisti, militari si angajati din servicii speciale - estimat la 4 mld. euro - s-ar reduce cu 30%, statul ar face o economie de 1,2 mld. euro. In afara acestor bani, bugetul statului mai este grevat si de cheltuieli anuale de 1 miliard de euro pentru sustinerea pensiilor fostilor angajati din Ministerul de Interne, servicii secrete si Aparare, platite integral de la buget.

Conform declaratiilor de avere, exista cazuri in care un sofer din cadrul MAI a avut anul trecut un venit de 3.630 de lei pe luna, iar un zidar - faiantar care a lucrat pentru acest minister a fost platit cu 1.500 de lei pe luna.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.05.2010

 
Cuvinte cheie:
bugetari
, salarii
, sistem public
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
cata - 20 mai 2010, 19:20

Reducerile de cheltuieli se vor face si in sectorul bugetar special ca politie armata,sri. Nu scapa pentru ca nu au fonduri sa-i sustina chiar daca unii ar vrea. Ajungem Grecia din urma sigur pana la sfarsitul anului.

dodo - 19 mai 2010, 10:01

aa, ce comentarii interesante, PSD este la datorie.

Ok, paznici comunali(aka politia comunitara) pot sa dispara ca se poate si fara ei. In schimb politia trebuie sa-si primeasca salarul. Sunt si asa dispusi sa primesca spagi. Cu un salar redus ar fi si mai dispusi sa bage banul in buzunar.

mihai virgolici - 18 mai 2010, 21:21

nu va mai vaitati ca nu sunt bani....
la penitenciare se dau si acum prime pt lucrari de exceptie de 50% lunar la anumiti oamenii agreeati de conducere.
la penitenciarul galati nu stiu ce inseamna sa faci lucrari de exceptie, pt ca toata lumea face doar ce este scris in fisa postului.

dumitruplop - 18 mai 2010, 15:46

Nu-I de mirare .Toti dictatorii tuturor timpurilor au procedat cum procedeaza Scumpull nostru AMIN!!

dumitruplop - 18 mai 2010, 15:33

Asta-i costul dictaturilor din toate timpurile.O dictatura poate fi mentinuta doar cu FOTELE DE REPRESIUNE care din totdeauna au fost bine recompesate.BRAVO NOUA dragi maruntei rOmAnI !!!

paolo - 18 mai 2010, 11:42

o dictatura se mentine cu forte militienesti si servicii secrete. n a vem bani de profesori, de medici, de muncitori, dar pentru militieni cu 10-12 clase, care dorm in post, se ascund in fata criminalilor si pretind spagi ca un ministru avem bani. Si pentru avioane.

Kinga - 18 mai 2010, 02:07

Uau! adica stat politienesc. Las sa plece toti medicii din tara, ca ne descurcam si fara ei. Important sa fie cine sa pazeasca avutiile.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide