Eveniment

Pescarii pot pierde 130 mil. euro daca nu atrag fondurile europene pana la sfarsitul anului

11.02.2010, 00:00 237

Anul acesta este ultimul in care pescarii mai pot atragefondurile europene destinate acvaculturii, in valoare deaproximativ 130 mil. euro, suma alocata pentru perioada 2007 - 2009si care nu a putut fi atrasa din cauza unui sistem de implementarea proiectului deficitar.

"Pana acum am avut o problema majora legata de sistemul deimplementare a proiectului, anul trecut sistemul a fost completrefacut, astfel incat sa avem certitudinea ca gestiunea acestuiprogram se face respectand regulile de gestiune financiara aComisiei Europene. In prezent, asteptam ca noul proiect sa fieacreditat de catre Curtea de Conturi pentru a putea trece ulteriorla primirea proiectelor si implicit la acordarea banilor catrebeneficiari", a declarat Mihail Dumitru, ministrulagriculturii.

Programul Operational de Pescuit (POP), prin care beneficiariipot atrage 307 mil. euro in perioada 2007 - 2013, a fost lansat inurma cu doi ani de fostul ministru Dacian Ciolos, dar pana anultrecut depunerea proiectelor de catre pescari a fost amanata.

Asa se face ca circa 130 mil. euro, cat ar fi trebuit saprimeasca acvacultorii pana in prezent pentru fabrici de procesarea pestelui, pentru cresterea productiei sau pentru dezvoltareacomunitatilor de pescari, au ramas la Bruxelles.

"Anul acesta este ultimul an in care ii mai putem atrage, altfeltot ce nu s-a cheltuit se pierde. Sunt sigur insa ca programul vafi validat luna aceasta, ceea ce inseamna ca in cel mai scurt timpvom putea primi proiecte, iar in decurs de 80 - 90 de zile sa aparaprimii bani la beneficiari. Nu vom pierde nimic, banii pe care nui-am putut atrage in doi ani ii putem lua in 2010 fara probleme",crede Cristian Apostol, director general la directia generala depescuit in cadrul Autoritatii de Management pentru POP.

In 2009, 38 de proiecte ale pescarilor, in valoare totala de 27mil. euro, au fost declarate conforme, dar daca programul va fivalidat ca fiind conform cu normele UE, in aceasta luna toti cei 38de beneficiari va trebui sa redepuna proiectele.

Pe langa sumele din anii anteriori, POP a lansat zilele trecuteo alta axa pentru dezvoltarea zonelor cu comunitati de pescari, invaloare totala de 100 mil. euro.

Astfel, fiecare comunitate de pescari se poate constitui intr-ungrup care sa atraga confinantare europeana pentru infiintarea demicrointreprinderi, chiar daca nu au specific pescaresc,pentru dezvoltarea unor activitati alternatie, cum ar fiagroturismul, sau pentru trainingul locuitorilor din zonarespectiva pentru anumite activitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO