Eveniment

Peste 12.000 de români au mai mult de 100.000 € în bănci

26.08.2010, 23:57 50

Aproape 1.000 de români au apărut în plus în ultimul an înevidenţele băncilor cu depozite de peste 100.000 de euro, în pofidarecesiunii care a subţiat veniturile, totalul celor care pot fiîncadraţi în categoria de top a clienţilor de private bankingdepăşind 12.000.
Valoarea totală a depozitelor constituite de românii bogaţi labănci a ajuns la jumătatea anului la echivalentul a 4 mld.euro.
După ce la începutul anului dobânzile la depozite au scăzutagresiv, în ultimele luni băncile au preferat să plătească mai multpentru resursele atrase decât să piardă din clienţi.
Valoarea depozitelor garantate mai mari de 100.000 de euro acrescut în al doilea trimestru cu 4,4% faţă de primele trei luniale anului, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor înSistemul Bancar.
Din ce în ce mai multe bănci s-au orientat spre aşa-numitul segmentde "affluent banking" format din clienţi cu venituri peste medie,văzuţi ca o sursă de comisioane în schimbul unor serviciisuplimentare, în condiţiile în care creditul de retail nu-şirevine.
BCR, cea mai mare bancă după active, are în portofoliu circa 50.000de clienţi cu active financiare cuprinse între 40.000 şi 200.000 deeuro sau care obţin venituri lunare între 1.500 şi 10.000 de euroşi cărora vrea să le ofere servicii bancare preferenţiale.
În ultimii ani, băncile locale care oferă servicii de privatebanking nu au mai publicat informaţii privind portofoliile declienţi, lupta fiind din ce în ce mai dură pentru atragerea uneiaveri spre administrare.
Bancherilor le este acum mult mai uşor să-şi convingă clienţii cudisponibilităţi importante să-şi aducă banii în depozite pentru căspre deosebire de anii trecuţi posibilităţile de investiţii cu unrisc moderat şi un randament mare sunt mult limitate.
În plus, incertitudinile mari legate de evoluţia economiei au tăiatapetitul de consum, inclusiv pentru cei bogaţi. Spre exemplu, înprimele cinci luni ale anului s-au vândut doar 21 de automobile delux (mărci precum Bentley, Ferrari sau Maserati), ceea ce înseamnăcă pe întregul an totalul s-ar putea opri la 50. În 2009, s-auvândut 74 de automobile de lux, în scădere dramatică de la 270 în2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO