Eveniment

Peste 400 de agenţii de turism au fost închise în perioada 2016-2017: „Informaţi-vă cu mare atenţie despre firma de turism cu care semnaţi contractul”

Peste 400 de agenţii de turism au fost închise în...

Autor: Bianca Ciocotisan

02.07.2018, 18:15 178

Peste 400 de agentii de turism au fost închise în perioada 2016-2017, deoarece nu au ţinut cont de realităţile pieţei, dinamica încasărilor şi obligaţiilor de plată, intrând astfel într-un blocaj financiar, arată un studiu publicat luni de KeysFin.

,,Cele mai multe companii care şi-au inchis porţile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată, iar în cele mai multe cazuri planurile de business nu au ţinut cont de realităţile pieţei, de dinamica încasărilor şi de obligaţiile de plată, astfel că, supraestimându-şi business-ul, mulţi au intrat în blocaj financiar”, au explicat analiştii de la KeysFin.

„Atunci când vă cumpăraţi bilete pentru vacanţă, fie că e vorba de concediul de vară sau doar de un city-break, informaţi-vă cu mare atenţie despre firma de turism cu care semnaţi contractul. A verifica dacă firma respectivă prezintă risc de intrare în insolvenţă sau chiar direct în faliment constituie o primă măsură de asigurare a vacanţei pe care o asteptaţi cu nerăbdare şi pe care urmează să o plătiţi”, recomandă autorii studiului.

Potrivin analiştilor KeyFin, dincolo de numărul mare de turişti, de aglomeraţia de pe litoral şi de creşterea calităţii serviciilor hoteliere, turismul românesc înfruntă o serie de provocări. „Câteva sute de agentii şi turoperatori şi-au închis porţile în ultimii cinci ani, iar turiştii se pot trezi şi în 2018 fără bani şi vacanţe, pentru că varianta înfiinţării unui fond special pentru astfel de situaţii a rămas doar la nivel de propunere”, spun analiştii KeyFin.

Raportul KeyFin arată că în urma falimentelor agentiilor de turism din ultimii ani, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a iniţiat un proiect de act normativ prin care propunea înfiinţarea unui Fond Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice. „Acesta ar fi urmat să acopere sumele necesare pentru despăgubirea turiştilor în cazul în care agenţiile de turism de la care au contractat servicii ajung în imposibilitatea de a-şi onora serviciile, în urma insolvenţei sau a falimentului”, precizează documentul.

„Iniţiativa nu s-a concretizat însă, cel puţin până în prezent, după cum nu s-a transpus în legislaţia naţională nici Directiva Europeană 2302/2015, care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice, obligatorie începand cu data de 1 iulie 2018 în toate statele UE”, spun reprezentanţii KeyFin.

Studiul are la bază datele raportate oficial în 2016 de toate cele 3.276 de companii înregistrate la Ministerul Finanţelor cu următoarele coduri CAEN: 7911 - activităţi ale agenţiilor turistice şi 7912 - Activităţi ale turoperatorilor.

„În plus, studiul include estimări ale specialiştilor KeysFin pentru principalii indicatori pe 2017, datele oficiale nefiind încă în totalitate disponibile pentru acest an”, menţionează autorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO