Peste 700.000 de români sunt angajaţi part-time, iar 90% din aceştia câştigă sub 2.000 de lei brut pe lună. O parte din contractele cu normă parţială cu salarii apropiate de nivelul minim ascund o politică de salarizare la gri, pentru ca angajatorii să-şi reducă din costuri

4 mai 2017 Autor: Adelina Mihai

Peste 712.000 de români aveau contracte de muncă în regim part-time anul tre­cut, iar peste 90% din aceştia au obţinut venituri salariale mai mici de 2.000 de lei brut (1.435 de lei net) pe lună, arată datele centralizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul Muncii.

„În rândul angajaţilor part time care primesc sume apropiate de salariul minim pe economie (1.250 de lei brut/ lună în 2015 şi 1.450 de lei brut pe lună în 2016) există în unele cazuri acea salarizare la gri, când contractele cu normă întreagă sunt transformate în con­tracte cu normă parţială pentru a se mai reduce din costuri“, a spus Valen­tina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accoun­ting.

De altfel, România are una dintre cele mai mari rate de taxare a salariului minim din Europa, arată datele celui mai recent studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG România. Astfel, statul român încasează circa 50% din cheltuiala unui angajator care plă­teşte salariatul la nivelul salariului minim, în timp ce în Marea Britanie, de exemplu, rata de taxare pentru cele mai mici salarii din economie este de numai 17,15%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.05.2017

 
Cuvinte cheie:
angajati part-time
, salarizare
, munca la gri
, angajatori
, piata muncii
, contributii
, contracte de munca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide