Eveniment

Peste un milion de hectare afectate de secetă şi îngheţ. Despăgubirile, acordate la finele anului

Peste un milion de hectare afectate de secetă şi...

Autor: Mediafax

30.09.2016, 13:50 81

Achim Irimescu a spus, vineri, la Timişoara, că peste un milion de hectare de teren sunt afectate de secetă sau de îngheţul din primăvară.

"Deocamdată, acordăm un ajutor de minimis pentru reducerea preţului la energia electrică, 30 de milioane de lei, şi către sfârşitul anului vom mai acorda despăgubiri. Sunt peste un milion de hectare afectate cu secetă şi îngheţ. Mi-e greu să vă spun ce sumă. În acest moment, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor şi de abia după aceea să vedem care este procentul de despăgubire", a declarat presei ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu a adăugat că agricultorii au făcut paşii necesari pentru a putea primi despăgubiri de la Guvern. În prezent, sunt trimise la minister datele colectate de comisiile de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor.

Totodată, ministrul Agriculturii a dat şi câteva detalii despre sistemul antigrindină, dar şi despre modul în care acesta va fi dezvoltat în România: "Sistemul antigrindină este prevăzut să se dezvolte gradual la nivel de ţară. Am cerut Comisiei Europene să fie de acord ca asociaţiile sau fermierii mari care doresc să-şi cumpere o astfel de instalaţie, care costă circa 100.000 euro, iar o rachetă costă cam 700 - 800 euro, să le poată achiziţiona prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină", a spus Irimescu.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la Timişoara, la deschiderea anului academic nou de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO