Eveniment

Petroliştii şi IT-iştii au intrat în Occident cu salariile: 1.500 de euro salariul mediu net

Petroliştii şi IT-iştii au intrat în Occident cu...

Autor: Adelina Mihai

08.08.2018, 00:07 2765
Salariul mediu în industria grea (fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului) a ajuns la aproape 6.600 de lei net (1.435 euro) în luna iunie, iar în servicii IT salariul mediu a ajuns la 6.473 de lei net (1.407 euro), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, cele două sectoare – petrochimie şi IT- au ajuns la un nivel salarial apropiat de cel întâlnit în unele state din Occident, având în vedere că în Spania, de exemplu, nivelul salariului mediu este de circa 1.700 de euro net.

„În contextul creşterii fluctuaţiei de personal la 20% anul acesta în mediul privat, toată lumea se plânge că nu mai găseşte expertiză, indiferent în ce domeniu ar activa în piaţa din România.  Prin urmare, faptul că lipsa de expertiză se observă din ce în ce mai adânc în piaţă îi determină pe angajatori să supraplătească atunci când găsesc candidaţi buni şi aşa se explică creşterile de salarii din unele domenii“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer.

Salariul mediu pe economie a ajuns la 2.721 de lei net (590 de euro) în luna iunie a acestui an, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2017, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În medie, un angajat din România are salariul de cinci ori mai mic decât salariul mediu din cele 28 de state membre ale UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO