Eveniment

Piata imobiliara va continua sa creasca, insa nu cu 30% ca pana in prezent

30.09.2008, 20:13 69

Piata imobiliara din Romania isi pastreaza in continuare potentialul de crestere pe toate cele trei segmente - retail, rezidential cat si industrial, insa ritmul de 30% este nesustenabil in opinia specialistilor.

"Piata imobiliara va continua sa creasca si pe viitor, insa ritmul de crestere de 30% este posibil sa incetineasca. Cel mai probabil temperarea acestui ritm se va resimti la inceputul anului viitor, care va avea ca efect diminuarea contributiei in PIB a sectorului de constructii. Scaderea ponderii in PIB va fi compensata insa de avansul pe care il va cunoaste industria auto din Romania", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane in cadrul conferintei "Romania Construct & Real Estate Forum 2008", organizata ieri de agentia de presa Mediafax.
El a adaugat ca pe piata rezidentiala exista un deficit de cel putin un milion de locuinte si tocmai acoperirea acestui deficit asigura potentialul de crestere pe segementul de piata rezidential. Un alt avantaj pe care piata imobiliara din Romania il prezinta este nivelul relativ redus al creditelor ipoteare, care de asemenea se afla sub media europeana. Participantii la seminar au apreciat ca piata imobiliara va fi afectata in viitor de criza financiara internationala care va ingreuna accesul la finantare.
"Piata imobiliara din regiunea ECE s-a redus considerabil de la inceputul acestui an, in principal din cauza evolutiilor fluctuante ale pietelor financiare la nivel global. Acest lucru se va face simtit si in Romania, unde accesul la finantare pentru proiectele imobiliare se va ingreuna, dezvoltatorii imobiliari vor intra intr-o perioada de asteptare, iar lipsa tranzactiilor imobiliare va putea duce mai departe la aparitia unei incertitudini a nivelului real al pietei", a apreciat Dan Negulescu, presedintele CEREAN (Central European Real Estate Association Network).
El a mai spus ca la nivel regional, in primul semestru al anului, investitiile din domeniul imobiliar au scazut cu 14%, fata de aceeasi perioada a lui 2007, ceea ce inseamna o reducere a investitiilor cu peste 5,9 miliarde euro. Tranzactiile imobiliare din Romania s-au ridicat in aceasta perioada la 212 milioane de euro, in conditiile in care valoarea tranzactiilor la nivelul Europei Centrale si de Est s-a ridicat la 3,9 miliarde de euro.
Prezent la eveniment, ministrul finantelor Varujan Vosganian a apreciat ca pretul final al constructiilor a urmat cresterea preturilor la materialele de constructii in acest an.
"Profitul din industria constructiilor nu a fost afectat", a afirmat Vosganian. El a aratat, insa, ca acest sector este "usor supraincalzit".
Ministrul a mai spus ca Romania va primi, in perioada 2009-2013, circa 100 de miliarde euro de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, fonduri care vor fi destinate, printre altele, constructiei a 1.000 de kilometri de autostrazi, pentru reabilitarea drumurilor judetene, constructia unei sosele rapide intre Iasi si Cluj si pentru modernizarea aeroporturilor.
Conferinta Mediafax a avut ca partener principal compania Arabesque si ca sponsori firmele Adeplast si TUV Austria Romania. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Patronatului Societatilor din Constructii, al Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania si al portalurilor immromania.ro si bicau.ro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO