Eveniment

PIB-ul României poate creşte cu 30 de mld. euro doar din scăderea dezechilibrelor de gen

PIB-ul României poate creşte cu 30 de mld. euro doar...

Autor: Adelina Mihai

07.10.2015, 00:04 1119
România poate obţine un plus de 11% la PIB până în anul 2025, adică un surplus de 30 de miliarde de euro, prin diminuarea dezechilibrelor de gen în economie, în politică şi în societate până la nivelul celor mai bune practici europene, arată o analiză realizată de Andreea Paul, prim-vicepreşedinte al PNL.

“Estimările mele au luat în calcul prognozele PIB în condiţiile standard de creştere economică, la care am aplicat metodologia pe care o propune compania McKinsey în raportul recent publicat, în septembrie 2015, şi care atrage atenţia unui potenţial de 12 trilioane de dolari la creşterea economică globală până în anul 2025. Acelaşi raport indică România printre cele trei ţări cu cel mai ridicat potenţial de creştere, alături de Polonia şi Slovacia, în regiunea Europei de Est şi a Asiei Centrale”, a spus Andreea Paul, care este membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

În opinia ei, potenţialul de creştere economică suplimentară de 30 de miliarde de euro ar însemna un plus de 1.500 de euro la PIB pe locuitor în România anului 2025.

“Acest potenţial echivalează cu fondurile structurale şi de coeziune pe care nu am reuşit să le absorbim în integralitate pentru perioada 2007- 2014. Echivalează cu eforturile pentru absorbţia a trei sferturi din fondurile alocate României pentru ciclul financiar 2014-2020”, a mai spus Andreea Paul.

În România, femeile reprezintă 11% din membrii consiliilor de administraţie din cele mai mari companii listate, sub media Uniunii Europene (de 20%), potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană (2014).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO