Eveniment

Pierderi de 1 miliard de euro pentru fermierii români care au pariat pe porumb, după 50 de zile fără ploaie

Pierderi de 1 miliard de euro pentru fermierii români care au pariat pe porumb, după 50 de zile fără ploaie

Autor: Gabriel Razi

17.07.2012, 00:06 2139

Fermierii români anunţă, cu mai puţin de trei luni înainte de momentul recoltei, reduceri importante, estimate între 30% şi 35%, pentru producţia de porumb ca urmare a temperaturilor ridicate din această primăvară şi vară. În bani pierderile faţă de recolta de anul trecut s-ar putea ridica până la circa 1 miliard de euro, potrivit calculelor ZF.

"Pierderile mari din agricultură în acest an vor fi pentru porumb. Este o posibilitate foarte mare ca recolta să fie la 60% din nivelul de anul trecut. Pierderile se vor mai diminua dacă va ploua în perioada imediat următoare. Nu seceta a fost problema, ci căldurile foarte mari care au început cu luna aprilie", a explicat situaţia Nicolae Sitaru, fermier din Ialomiţa, care exploatează 2.400 de hectare de teren agricol, din care 40% sunt acoperite cu porumb.

Mai pesimist, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, producător agricol care exploatează 25.000 de hectare de teren, spune că situaţia din acest moment a recoltei de porumb este dezastruoasă.

"La porumb este dezastru, este tragedie. Nici nu are cum să fie altfel dacă nu a mai plouat de 50 de zile", a spus Anghel, fără să facă estimări în privinţa impactului pe care îl are situaţia meteorologică asupra recoltei.

Situaţia din prezent arată fragilitatea agriculturii locale în faţa condiţiilor meteo în lipsa unui sistem de irigaţii funcţional. Temperaturile ridicate şi seceta pun astfel în pericol producţia de porumb, care s-a ridicat anul trecut la 11,7 milioane de tone, adică aproximativ 2 miliarde de euro, şi care a acoperit jumătate din valoarea producţiilor de cereale locale în 2011.

Reducerea recoltei de porumb va avea efect şi asupra evoluţiei exporturilor. Livrările de porumb în străinătate au totalizat anul trecut 2,3 milioane de tone în valoare de 578,7 milioane de euro, fiind în acelaşi timp şi produsul cu cea mai mare valoare totală exportată.

Fermierii români s-au expus în ultimii doi ani din ce în ce mai mult pe recolta de porumb ca urmare a preţurilor în creştere. Astfel, dacă în 2010 producătorii agricoli români au acoperit 2,1 milioane de hectare cu porumb, anul trecut suprafaţa dedicată acestei culturi s-a majorat cu 25%, la 2,6 milioane de hectare. În această primăvară fermierii au majorat pentru al treilea an consecutiv suprafeţele la 2,68 milioane de hectare, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Dacă aveam apă pentru irigat, nu era situaţia din prezent. Pierderile existau din cauza căldurilor mari şi a evaporaţiei puternice, însă erau limitate", adaugă fermierul Nicolae Sitaru.

În contextul secetei ministrul agriculturii Daniel Constantin a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că apa pentru irigaţii se va ieftini cu 20%, la 200 lei mia de metri cubi, ca urmare a reducerii preţului energiei electrice pentru fermieri, potrivit Mediafax.

Măsura are impact însă numai pentru 2,9% din suprafaţa arabilă totală, având în vedere că în acest an Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), instituţia responsabilă de serviciile de irigaţii furnizate de stat, are contracte semnate cu fermieri ce au în exploatare 247.000 de hectare de teren.

"Măsura nu are niciun efect, nici dacă dădeau apă la 20% din preţ sau chiar gratis. Soluţia se înscrie în aceleaşi reguli ca şi până acum din lipsă de cunoaştere a fundamentelor agriculturii. Nu este o gândire pe termen lung, parcă fac totul intenţionat", a subliniat Mihai Anghel de la Cerealcom Dolj.

Recent, oficialii de la Agricultură au readus în lumina reflectoarelor proiectul de 3,4 miliarde de euro al Canalului Siret-Bărăgan, care odată finalizat ar permite irigarea a 800.000 de hectare de teren agricol. Până acum paşii făcuţi către finalizarea acestui proiect nu au trecut de stadiul de declaraţii, iar şefii de la Agricultură au prezentat rând pe rând nume interesate de acest proiect, însă până acum nu a fost prezentat niciun rezultat al acestor negocieri.

Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj: La porumb este dezastru, este tragedie. Nici nu are cum să fie altfel dacă nu a mai plouat de 50 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO