ZF 24

Pierderile băncilor şi ale BNR au dat peste cap încasările bugetului la nouă luni

Autor: Claudia Medrega

04.11.2013, 21:44 3927

Statul a încasat în primele nouă luni din acest an doar 15,7 mil. lei de la bănci în contul impozitului pe profit, de 18 ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012, iar la vărsămintele din veniturile nete ale BNR figurează un minus de 29,4 mil. lei, potrivit informaţiilor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF.

„BNR nu este o instituţie al cărei scop principal este profitul. Profitul nu este o valoare care are legătură cu performanţa BNR. Profitul este o valoare care apare în împrejurări specifice - ce nu ţin de performanţele BNR, care sunt constant bune -, ci ţin de realitatea economică, de conjunctura internaţională. Unii ani sunt cu profit, alţii cu pierdere. În anii cu profit este bucuria Fi­nan­ţelor pentru că BNR varsă 80% la bu­get“, a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Anul trecut, sumele virate la buget de BNR din veniturile nete au depăşit nivelul prognozat de Ministerul Finan­ţelor, ajungând la 1,33 mld. lei, banca centrală fiind în topul celor mai mari plătitori de taxe la buget.  Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate. În 2013, BNR a revenit pe pierdere.

În primele nouă luni ale anului 2013 veniturile bugetare totale au fost sub nivelul prognozat de Ministerul Finan­ţelor, doar în trimestrul al treilea statul colectând cu 4 mld. lei mai puţin decât suma programată.

Unul din factorii care au determinat nivelul mai redus al veniturilor, invocat de Ministerul Finanţelor, a fost reducerea încasărilor de la sectorul bancar.

De la BNR şi sistemul bancar Finanţele aşteptau mai mult de 1 mld. de lei şi au primit circa 16 mil. lei în primele nouă luni.

Premierul Victor Ponta a spus în octombrie că un motiv pentru nivelul mai redus al încasărilor este faptul că Guvernul „va încasa zero“ din sistemul bancar ca urmare a schimbării regulamentelor privind provi­zioanele în condiţiile în care prognoza pentru luna septembrie se baza pe încasarea a un miliard de lei ca impozit pe profit doar de la BNR, la care se adăugau sume atrase ca impozit pe profit de la alte bănci.

Redresarea economiei este lentă, iar numărul fir­melor care au intrat în insolvenţă în primele nouă luni ale anului a crescut cu aproape 6%, la 20.220, încasările totale din impozitul pe profit fiind în declin faţă de anul trecut.

BNR a revenit în acest an pe pierdere, după şase ani în care a făcut profit. În primele nouă luni de anul trecut banca centrală a virat 1,09 mld. lei la buget, iar pe întreg anul 2012 vărsămintele au ajuns la 1,33 mld. lei. Însă, în primele nouă luni din 2013 la vărsăminte din veniturile nete ale BNR de la Fisc apare un minus de 29,4 mil. lei.

BNR a revenit pe profit în 2007 după ce în perioada 2003-2006 înregistrase pierderi, iar din 2007 până acum banca centrală a continuat să „ajute“ bugetul. BNR a realizat „câştiguri“ şi din intervenţiile pe piaţa valutară, vânzând băncilor sume în euro la cursuri de peste 4 lei/euro, pe care le-a cumpărat în anii trecuţi la cotaţii sub acest nivel. Menţinerea BNR pe poziţia de creditor net al băncilor comerciale în 2012, pe seama injecţiilor săptămânale de lichiditate realizate prin operaţiuni repo, i-a consolidat profitabilitatea.

Banca centrală a raportat anul trecut un profit net de aproape 700 mil. lei, mai mult decât dublu faţă de rezultatul înregistrat în 2011, principalul beneficiar al profitului fiind bugetul.

Pe de altă parte, statul a „pierdut“ în ultimii ani o parte importantă din resursele virate de băncile comerciale, în condiţiile în care impozitele pe profit plătite de bănci au fost în cădere liberă.

Criza economică şi problemele de eficienţă au provocat pierderi pentru aproximativ jumătate din cele 42 de bănci de pe piaţă, iar sistemul bancar pe ansamblu a fost pe pierdere în ultimii trei ani, de circa 3,4 mld. lei cumulat, în condiţiile în care o cincime din credite au devenit neperformante. De la un profit record de 4,4 mld. lei în 2008, băncile comerciale au ajuns anul trecut la o pierdere record de 2,1 mld. lei.

Profitabilitatea băncilor a fost afectată de creşterea puternică a cheltuielilor cu provizioanele făcute în con­tul creditelor care au înregistrat probleme la plata ra­telor. Impozitul pe profit plătit de bănci în ultimii şase ani, de când s-a introdus sistemul plăţilor anticipate, a oscilat între 300 mil. lei şi 1,2 mld. lei. În ultimii trei ani sumele plătite de bănci la buget în contul impozitului pe profit au oscilat în intervalul 300-400 mil. lei, după vârful de 1,2 mld. lei atins în 2009. Anul trecut bugetul a încasat aproape 370 mil. lei de la instituţiile de credit în contul impozitului pe profit, sumă de patru ori mai mică decât vărsămintele realizate în 2012 de BNR din veniturile nete, care s-au ridicat la 1,33 mld. lei. Totuşi, sistemul bancar a contribuit cu aproape 3,5 mld. lei la bugetul general consolidat al statului, mai ales pe seama impozitelor pe venit şi a taxelor sociale.

Conform Codului fiscal, băncile au începând din 2007 obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se fac plăţile anticipate. Astfel, trimestrial se plăteşte o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Suma plătită de bănci în 2013 la buget reprezintă impozitele anticipate aferente profiturilor din 2012.

Impozitele pe profit plătite de bănci au reprezentat în majoritatea anilor din intervalul 2007-2012 aproxi­mativ 3% din impozitul pe profitul total, în timp ce în 2009 ponderea a urcat la peste 11%. În primele nouă luni din 2013 impozitele plătite de bănci au reprezentat doar 0,2% din impozitul pe profitul total.

Pe ansamblul primelor nouă luni din 2013 sumele totale colectate la buget din impozitul pe profit au ajuns la circa 8 mld. lei, în scădere cu 1,3% faţă de încasările din aceeaşi perioadă a anului 2012, cea mai mare parte a sumelor reprezentând viramente de la companii.

Dacă în cazul băncilor vorbim de plăţi anticipate aferente rezultatelor financiare din 2012, câştigurile raportate de companii reflectă realitatea din acest an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO