Eveniment

Pierderile devin noua ocupatie a bancherilor

20.01.2010, 23:17 17

Principala bataie de cap a bancherilor a trecut de larestructurarea creditelor la evaluarea pierderilor din credite carenu mai pot fi salvate, afirma Dominic Bruynseels, directorulexecutiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca de pe piata.

"In faza actuala grija este sa vedem cat de mari vor fipierderile din credite nerecuperate. Nivelul pierderilor depindefoarte mult de calitatea colateralului, insa problema este ca acumnimeni nu poate spune cat mai valoreaza un colateral", a declaratBruynseels.

Seful BCR afirma ca tendinta de crestere a creditelorneperformante continua pe segmentul companiillor, in timp ce laretail s-a stabilizat deocamdata.

"Cresterea creditelor neperformante s-ar putea relua si pesegmentul persoanelor fizice daca somajul va creste, mai ales insectorul public."

Totusi, Andreas Treichl, care conduce Erste Group, actionarulmajoritar al BCR, nu considera ingrijorator nivelul creditelorneperformante acumulate in Romania si afirma ca acesta nu impune omajorare de capital la BCR. "Majorarea de capital nu este ochestiune stringenta la BCR, chiar daca au crescut neperformantele.Analiza se face si comparand ponderea acestora in portofoliul decredite cu nivelul marjei de dobanda, care este foarte confortabilla BCR, in jur de 7-8 puncte procentuale", a declarat Treichlpentru ZF.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca volumulcreditelor neperformante la nivelul sistemului bancar estegestionabil si estimeaza ca tendinta de incetinire a ritmului decrestere va continua in acest an.

Potrivit datelor BNR, provizioanele constituite de bancilecomerciale ajunsesera la 13,7 mld. lei (3,2 mld. euro) inoctombrie, nivelul fiind aproape dublu comparativ cu sfarsitulanului 2008, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.Provizioanele constituite au ajuns astfel sa reprezinte 7% dinvolumul total al creditelor aflate in derulare, de la 3,9% indecembrie 2008.

Cresterea provizioanelor a avut loc chiar in timp ce expunereabancilor pe economie a batut pasul pe loc. Soldul total alcreditului privat era in octombrie de aproape 194 de miliarde delei (46 mld. euro), fata de 192 de miliarde de lei la sfarsitulanului 2008.

"Pentru reluarea creditarii e nevoie de dobanzi mai micila lei"

Anul trecut bancile au provizionat puternic, insa abia anulacesta se va vedea daca sumele puse deoparte vor fi suficientepentru a acoperi pierderile din creditele neperformante. Pe de altaparte, Dominic Bruynseels spune ca BCR si-a mentinut expunerea peeconomia Romaniei la peste 7 mld. euro, dar considera ca pentrureluarea creditarii este nevoie de dobanzi mai mici la lei. Totusiel nu se asteapta ca BNR sa mai reduca dobanda-cheie cu mai mult deun punct procentual pana la sfarsitul anului.

"Avem nevoie de maturitati mai lungi la finantarile in monedalocala." Elementele-cheie pentru reluarea cresterii economice suntfondurile europene, investitiile in infrastructura, reformasectorului public si stabilitatea cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO