Eveniment

Ping-pong cu anularea taxei pe micro: ANAF trimite la Finante, Finantele trimit la ANAF. Cum comentati?

27.01.2010, 23:08 509

Nici administratiile financiare si nici detinatorii demicrointreprinderi nu sunt lamuriti inca ce trebuie sa se treaca indeclaratia pe care trebuie s-o depuna pana pe 31 ianuarie, pentru aface trecerea la impozitarea profitului (16%), dupa renuntarea laregimul de taxare de 3% pe venit pentru microintreprinderi.

Dupa ce Ziarul Financiar a publicat in editia de ieri un articolcare cita opinia unor consultanti care spuneau ca cine nu-si depunenoua declaratie pana la 31 ianuarie este pasibil de amenda,reactiile de la contribuabili si administratiile financiare au fostcontradictorii: unii spuneau ca este corect dead-line-ul, altii canu.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF)nu au raspuns ieri pana la inchiderea editiei solicitarii ZF cuprivire la data exacta pana la care cei care au microintreprinderitrebuie sa depuna Declaratia 010 pentru impozitarea exclusiv aprofitului (dupa renuntarea la regimul de taxare pentrumicrointreprinderi, de 3% pe venit).

Sabina Zeres, directorul de comunicare al ANAF, a spus casolicitarea ZF urma sa fie trimisa catre Ministerul Finantelor,institutia care coordoneaza ANAF, pentru clarificari. InsaMinisterul Finantelor a trimis ZF inapoi la ANAF. "La aceastaintrebare va poate raspunde ANAF-ul. Nu am primit nicio solicitarede la ANAF in acest sens", a spus ieri Bogdan Mirica, responsabilbirou de presa in cadrul Ministerului Finantelor.

"Este absolut sigur ca se va face trecerea de impozitare de la3% pe venit la 16% pentru profit pentru microintreprinderi, pentruca asa s-a stabilit si bugetul, iar legea spune destul de claracest lucru", a spus Dorin Mantescu, director in MinisterulFinantelor. Circa 150.000 din cele 450.000 de microintreprinderipreferau pana acum plata impozitului pe venit de 3%.

Ieri la ora 17, Ministerul Finantelor a dat un comunicat depresa prin care arata ca "incepand cu 1 ianuarie 2010 prevederileTitlului IV Impozit pe veniturile microintreprinderilor, normelemetodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederiincidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice". Ca urmare,firmele trebuie sa treaca la impozitul pe profit. Este neclar insacare este data - limita pana la care firmele care erau pe microtrebuie sa se prezinte la administratiile financiare pentru acompleta declaratia pentru trecerea la impozitul pe profit.

Unii experti spun ca au mai ramas doua zile in care documentulpoate fi depus la administratiile fiscale, iar in caz contrar,sanctiunile pot ajunge pana la 1.200 de euro.

Reprezentantii unei administratii financiare de sector dinCapitala spun insa ca abia ieri au primit un raspuns de laadministratia centrala cu privire la ceea ce trebuie sa le spunacelor care au microintreprinderi si care nu stiu cum sa completezedocumentul. Concluzia? In sfarsit, pot sa le spuna oamenilor casunt obligati sa treaca la impozitarea exclusiv a profitului.

Cu toate acestea, din formularul de Declaratie 010 disponibil pesite-ul Ministerului Finantelor inca nu s-a eliminat rubrica"Platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor", ceea ceinseamna ca documentul care urmeaza sa fie completat nu a fostactualizat pentru 2010 si ii pune in dilema atat pe cei care ilcompleteaza, cat si pe functionarii de la administratiilefinanciare.

"Nu am fost informati oficial de nimic si nici nu stim cand sidaca va aparea vreun ordin referitor la schimbarea de statut amicrointreprinderilor. Le spunem oamenilor ca daca vor sa depunadeclaratia si completeaza de bunavoie ca vor impozitarea pe profitsau pe venit, noi o primim", a spus ieri Gina Indaila, inspector incadrul administratiei financiare din Focsani.

Totusi, la alte administratii fiscale se stie cu certitudine case schimba regimul pentru microintreprinderi si nu au existatniciun fel de probleme pana acum. "Declaratia trebuie depusa intermen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii. Nu maie cazul sa se opteze intre impozitarea pe profit si cea pe venitpentru microintreprinderi, pentru ca se stia de ani buni caimpozitarea pe venit la microintreprinderi era valabila numai panala finalul anului 2009", a spus Simona Badelita, sef birou registrucontribuabili in cadrul administratiei financiare din Suceava.

Cota de impozitare pentru microintreprinderi se reglementa inCodul fiscal numai pentru anii 2007, 2008 si 2009 si era de 2% in2007, 2,5% in 2008 si de 3% in anul 2009.

"Termenul-limita de depunere a declaratiei este 31 ianuarie, daro sa mai primim si luni documentele, pentru ca 31 este zinelucratoare. Daca nu se aduce documentul, se aplica o contraventiein cuantum de 1.000 de lei, platibila in 48 de ore la jumatate dinvaloare", a spus Carmen Pop, sef serviciu asistenta contribuabiliin sectorul 4.

La administratia fiscala din Ploiesti se stie ca se face otrecere la impozitare exclusiv pe profit a microintrepreinderilor,insa exista un alt termen-limita:

"Limita era data de 25 ianuarie, dar veniti, veniti repede sadepuneti declaratia, ca si asa e coada aici. Nu se aplica nicioamenda, dar veniti cat mai repede. Pentru cei care au citit Codulfiscal se subintelege ca nu se mai aplica cota de 3% de impozitare,care era valabila doar pentru 2009", au spus reprezentantiiadministratiei fiscale din Ploiesti.

Cei care stateau ieri la coada la ghiseele administratiilorfiscale din Capitala nu stiau inca daca masura de trecere de laimpozitarea pe profit pentru microintreprinderi are fundamentelegale si unii stau in expectativa pana in ultimele zile. "Nu enimic clar. Nu am trecut in declaratie ca trec de la impozitul pevenit la impozitul pe profit, cred ca ar fi normal sa se treaca dinoficiu. E inuman ceea ce fac ei acum", a spus Nicoleta Tapaloaga,contabil la firma Danicont din Capitala, care statea ieri la randla ghiseul de la aministratia fiscala a sectorului 3.

De aceeasi parere este si Anca Stetco, economist la o firma dinCapitala, care a scris in declaratiile pe care urma sa le depuna caeste platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

"Sa vedem ce o sa faca cei de la administratiile financiare candvor veni oameni cu teancuri de declaratii 010", spune AncaStetco.

Cititorii ZF: Nu mai intelegem nimic

"Daca pe site-ul ministerului nu scrie nimic, daca specialistiinu pot sa se pronunte, daca ziaristii nu pot afla nimic oficial, cesa mai comentam noi, care abia ne mai ducem zilele. Poate totusireusiti sa contactati un oficial si sa ne spuneti ceva clar sisigur", spune un cititor care a citit articolul publicat ieri de ZFin care se spunea ca cei care detin microintreprinderi mai au treizile la dispozitie pentru a depune declaratia prin care se trece laimpozitarea exclusiv a profitului.

"Sunt contabil si am fost la circa financiara sa cer lamuriri simi s-a spus sa nu depun inca", spune Antonescu, un alt cititor alZF. Cei care trebuie sa depuna declaratia nu inteleg de ce trebuiesa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa declareceva la care sunt obligati sa se supuna. "Eu am trimis contabila sadepuna 010 si a primit raspuns de genul «Dar de ce vreti sa trecetila 16% impozit, ca nu este niciun act normativ?»", spune un altcititor ZF. Unii cititori au spus chiar ca ZF a publicat o stireeronata, tocmai din cauza ca ei au fost pusi in dificultate pentruca administratia fiscala de care apartin i-a informat gresit. "Dacapentru dumneavoastra a fost un joc de ping-pong, ce sa mai zicem denoi, contribuabilii. Dureros este ca astazi administratia dinsectorul 1 nu primea declaratii 010, iar administratia din sectorul5 ameninta cu amenzile in cazul in care nu le depunem", a spusValentina Sgarbura, managing partner la firma Advise- expertaccounting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO