Eveniment

Planorama a intrat în insolvenţă

19.07.2010, 23:49 296

Compania israeliană Euro Habitat, care dezvoltă de aproape cinciani ansamblul rezidenţial Planorama din Bucureşti, format din 1.100de apartamente, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii iunie,fapt ce complică şi mai mult situaţia celor aproape 600 de clienţicare îşi aşteaptă de aproape trei ani locuinţele achitate în unelecazuri integral.

"La data de 30.06.2010 Tribunalul Bucureşti a hotărât intrareaS.C. Euro Habitat SRL în procedură generală a insolvenţei prinreorganizare. Tribunalul Bucureşti a decis deschiderea proceduriiîncă de la primul termen de judecată şi a numit un administratorjudiciar în acest sens, în lipsa S.C. Euro Habitat SRL, care nu afost citată şi nu a avut cunoştinţă de existenţa acestui dosar perolul instanţelor judecătoreşti", se arată într-o adresă deinformare trimisă de reprezentanţii Planorama către clienţi.

Împotriva firmei Euro Habitat sunt deschise pe rolul instanţelorzeci de procese ca urmare a întârzierilor înregistrate faţă declienţi şi a problemelor cu furnizorii. Acesta este cel mai marecaz de insolvenţă a unui ansamblu rezidenţial din Bucureşti.Primele probleme ieşite la suprafaţă în acest proiect au fost în2007, când constructorul turc al proiectului, firma Yapitek, a fostla un pas de intrare în insolvenţă din cauza unor datorii cătrefurnizori. Ulterior, constructorul a fost schimbat, dar proiectul aintrat în blocaj ca urmare a problemelor de finanţare.

În urmă cu jumătate de an, a fost desemnat un nou administratoral proiectului - firma BSR Europe - care a încercat să reporneascăproiectul, prin obţinerea unei noi finanţări de la Piraeus Bank.Reprezentanţii companiilor au promis clienţilor că se vor puteamuta în vara acestui an în case, cu condiţia să renunţe lapenalităţile de întârziere pe care firma ar trebui să leachite.

În ultimele săptămâni clienţii au fost chemaţi să facăprerecepţia apartamentelor, dar au fost găsite nereguli în ceea cepriveşte ferestrele exterioare folosite şi lipsa gazelor.

"Este lipsit de sens să menţionăm cât de mare a fost dezamăgireacu privire la această situaţie, având în vedere eforturileîntreprinse în ultimele şase luni pentru continuarea proiectului şilivrarea acestuia către clienţi", se mai arată în adresa cătreclienţi, care apreciază că perioada în care firma va rămâne înprocedură de insolvenţă va fi o perioadă de "tranziţie". Aflată subprocedura insolvenţei, toate acţiunile firmei vor trebui aprobatede către administratorul judiciar desemnat, inclusiv continuarealucrărilor şi predarea apartamentelor din primul bloc. În acestecondiţii, povestea Planorama se mai prelungeşte cu cel puţin câtevaluni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO