Eveniment

Planul salarial al Guvernului pentru profesori. Cele trei etape propuse de Ministerul Muncii. DOCUMENT

Planul salarial al Guvernului pentru profesori. Cele trei...
21.05.2016, 19:18 1091

Cu sindicatele ameninţând cu greva pentru că nu au obţinut mai nimic la negocierile pe ordonanţa salarizării, Ministerul Muncii face o nouă ofertă privind salariile din învăţământ în care propune trei etape de aplicare, până în 2018. Corecţiile ar urma să fie implementate începand cu august 2016, noua grilă de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanţă ar urma să intre în vigoare odată cu ianuarie 2018. Per total, din calculele Ministerului Muncii impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din învăţământ care trebuie să dea un răspuns până la începutul săptămânii viitoare.

Care vor fi cele mai mici şi cele mai mari salarii în sistemul de educaţie:

1. Învăţământul preuniversitar

O învăţătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, porneşte de la un salariu de 1.480 de lei şi poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradaţie 5. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei.

Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradaţia este definitivă.

În cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată şi grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradaţie de nivel 5 de 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei.

Cel mai mare salariu propus în învăţământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă şi gradul didactic I.

Vedeţi AICI continuarea

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO