Eveniment

Plecarea Nokia provoacă efecte în lanţ. Investiţiile străine, la minimul ultimilor opt ani

Plecarea Nokia provoacă efecte în lanţ. Investiţiile străine, la minimul ultimilor opt ani

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Adelina Mihai

13.01.2012, 00:08 1835

Decizia de plecare a Nokia, care ajunsese în mai puţin de cinci ani la afaceri de 1,5 mld. euro şi care era cel mai mare angajator de muncă temporară de pe piaţa locală, cu peste 2.000 de angajaţi în regim temporar, a fost una dintre cele mai proaste veşti ale anului 2011.

Consecinţele negative, atât la nivel de imagine pentru investitorii străini, cât şi în plan social şi economic nu au întârziat să apară.

Furnizorii şi partenerii Nokia de la Cluj vor concedia câteva sute de oameni în acest an, în urma deciziei finlandezilor de a închide fabrica din comuna clujeană Jucu şi de a-şi muta operaţiunile în Vietnam.

Firma de logistică Ceva Logistics, care a venit în România în 2007 şi avea un contract cu Nokia, va concedia 300 de persoane ca urmare a plecării Nokia, potrivit informaţiilor de la Agenţia Jude­ţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj. La finele lui 2010, operatorul logistic avea afaceri de 8 mil. euro şi 400 de angajaţi.

"Închiderea fabricii se va resimţi în evoluţia cifrei de afaceri de la sfârşitul acestui an. Noi ne-am făcut bugetul pentru anul acesta ţinând cont de impactul pe care îl va avea plecarea Nokia şi de prognozele privind principalii indicatori macroeconomici ai României. Însă Clujul este o zonă cu forţă de muncă bine calificată, de aceea cred că vor veni alţi investitori la Jucu", a spus Cristian Ofiţeru,

country manager al Ceva Logistics. Acestea sunt primele date legate de efectele pe care plecarea Nokia le are asupra afacerilor unor companii locale. Şi Securitas Services, firma care asigura serviciile de pază şi protecţie pentru fabrica de la Jucu, a trecut la concedieri colective, dar şi agenţii de mun­că temporară Lugera&Makler şi Trenkwalder.

La deciziile de plecare a unor nerezidenţi se adaugă şi eşecul atragerii mai multor investitori străini în 2011.

Imaginea de ansamblu indică prăbuşirea investiţiilor străine directe în 2011 şi atingerea minimului ultimilor opt ani, în ciuda revenirii economiei în teritoriu pozitiv, România nereuşind să devină atractivă pentru nerezidenţi.

Semnalele pentru 2012 nu sunt foarte încurajatoare având în vedere riscul ca pieţele internaţionale să continue să fie tensionate şi economiile europene să revină în recesiune. La situaţia externă dificilă se adaugă şi incertitudinile interne, caracteristice unui an electoral.

Într-un context internaţional în care concurenţa între ţări pentru investiţiile străine devine foarte dură, Guvernul nu s-a grăbit să finalizeze măcar strategia pentru a atrage în acest an cât mai mulţi nerezidenţi. "Suntem la stadiul de gândire a strategiei pentru 2012. În februarie, probabil, va fi finalizată", afirmă Constantin Matei Lăpădat, directorul general al Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO