Eveniment

PNL somează guvernul să abandoneze Fondul Suveran de Investiţii. „Este o escrocherie de proporţii. Rezultatele şi consecinţele vor fi catas­trofale pentru companiile româ­neşti.”

Ludovic Orban, Preşedintele PNL: Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunţe la acest pseudofond suveran de investiţii care este o megaescrocherie care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care va priva cetăţeanul român şi statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului

Ludovic Orban, Preşedintele PNL: Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunţe la acest pseudofond suveran de investiţii care este o megaescrocherie care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care va priva cetăţeanul român şi statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului

Autor: Mediafax

05.09.2017, 00:03 297
PNL susţine că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este o „escrocherie de proporţii” ale cărei consecinţe vor fi catastrofale pentru companiile de stat, somând PSD să nu înainteze acest proiect de lege.

„Aşa cum am anticipat, este o escrocherie de proporţii care este pusă la cale de partidul de guvernământ şi care urmăreşte mai multe obiective. Unu: din cauză că au prăduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul şi cu totul altă destinaţie decât investiţiile publice. PSD s-a gândit să susţină unele lucrări de investiţii pe care nu le fac din bugetul de stat şi pe care nu au nici capacitatea de a le face în parteneriat public–privat prin intermediul acestui aşa-zis Fond Suveran de Investiţii. Obiectivele urmărite de PSD, după părerea mea, sunt foarte clare: să nu mai fie obligaţi să respecte rigorile legislaţiei europene şi româneşti a achiziţiilor publice, să scoată din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finanţate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care îl urmăresc este să prăduiască acţiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) anunţat de PSD în campania electorală, fond din care ar urma să facă parte 27 de companii la care statul este acţionar - între acestea, Electrica, Nuclearelectrica, Hidro­electrica sau Romgaz.

Capitalul social al FSDI va fi format din aport în na­tură, reprezentat de pachetele de acţiuni deţinute de stat la societăţile rentabile care se vor afla în portofoliul fondului (în jur de 45 de miliarde de lei, potrivit estimărilor din 2015), precum şi din aport în numerar în valoare de 1,8 mld lei. Divi­dendele de 2,6 miliarde de lei plă­tite de aceste companii statului rămân la Fond.

Liberalii, prin Ludovic Orban, susţin că, pentru a obţine finanţare pentru FSDI, guvernul va pune gaj pentru împrumuturi sau emisii de titluri de valoare acţiunile acestor societăţi, investiţiile fiind făcute în proiecte care „nu vor genera profituri astfel încât să se poată răscumpăra sau să se poată plăti către investitori banii care au fost băgaţi în titlurile de valoare emise de Fond”, iar investitorii se vor îndrepta împotriva companiilor ale căror acţiuni deţinute de stat sunt parte din acest fond.

„Rezultatele şi consecinţele vor fi catas­trofale pentru companiile româ­neşti. Avem câteva companii care sunt profitabile – Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Hidro­electrica şi aşa mai departe. Toate aceste companii, prin Fondul Suveran de Investiţii, vor fi extrem de negativ afectate în funcţionarea lor, vor avea de suferit de pe urma meca­nismului total netransparent în care vor fi administrate acţiunile şi, cu siguranţă, statul va pierde acţio­na­riatul majoritar la aceste companii ca ur­mare a tran­zacţiilor pe care le vor face cei care vor administra fondul”, a mai spus Ludovic Orban.

PNL a somat PSD să nu înainteze acest proiect de lege.

„Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunţe la acest pseudo-fond suveran de investiţii care este o megaescrocherie, care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care va priva cetăţeanul român şi statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului”, a spus Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO