Eveniment

Poliţia de Frontieră Română a preluat preşedinţia Forumului de Cooperare la Marea Neagră

Poliţia de Frontieră Română a preluat preşedinţia...

Autor: Cătălin Legănel

05.12.2017, 12:07 116

Poliţia de Frontieră Română va deţine, de marţi, preşedinţia Forumului de Cooperare pentru un an de zile, ţara noastră aflându-se la al patrulea mandat.

În cadrul ceremoniei organizate, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul general de poliţie Ioan Buda, a declarat că îşi propune, pe perioada mandatului de conducere a Forumului, identificarea unor noi metode de cooperare pentru combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere din zona Mării Negre, cu accent pe gestionarea fenomenului de migraţie ilegală.

”Pentru România este un moment important preluarea preşedinţiei Forumului de Cooperare la Marea Neagră. Acest forum de cooperare reprezintă o platformă modernă de cooperare, care s-a perfecţionat în ultimii 18 ani. Este importantă şi în contextul actual, deoarece cu toţii ştim că există o presiune privind migraţia atât la Marea Neagră, cât şi pe ruta vest balcanică. (…) Discutăm de o rută relativ tânără, deoarece această rută a început în 2013. A fost îngheţată pe perioada a doi ani de zile şi, în 2016, am avut cele şase cazuri importante de migranţi. Aici discutăm de faptul că migranţii sau ambarcaţiunile care ajung în România, ajung fie de pe coasta europeană, fie coasta asiatică a Turciei. Să nu uităm o chestiune importantă pentru noi: indiferent de ce acţiune de supraveghere sau intervenţie avem la Marea Neagră, se transformă într-o acţiune de salvare”, a declarat Ioan Buda.

În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii tuturor structurilor participante vor discuta despre dezvoltarea şi implementarea unui sistem comun de prevenire pentru detectarea timpurie a activităţilor ilegale pe Marea Neagră, precum şi despre acţiunile de cooperare propuse a se organiza în anul 2018.

„Este destul de greu să spun dacă să ne aşteptăm la un alt val de migranţi. Pot să spun că pe această rută vest balcanică sunt în dinamică aproximativ 80.000 de migranţi. Colegii turci spun că fac tot ceea ce ţine de ei pentru a monitoriza coasta Turciei şi frontiera terestră a Turciei cu Bulgaria. Sper că printr-o cooperare şi o colaborare bună cu autorităţile de frontieră vom rezolva şi această problemă”, a mai spus şeful Poliţiei de Frontieră Române.

Pe perioada preşedinţiei Forumului de Cooperare la Marea Neagră, partea română va urmări dezvoltarea unei activităţi intense în planul cooperării, dezvoltării şi consolidării unor mecanisme eficiente de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate, inclusiv prin realizarea schimbului de experienţă şi de personal cu ocazia unor misiuni desfăşurate la bordul mijloacelor de mobilitate navală.

În ceea ce priveşte acordul de readmisie, în special cu partea turcă, Ioan Buda a spus că acesta a intrat în vigoare abia în urmă cu două luni, iar autorităţile turce vor trebui să îl respecte, în timp ce cu partea bulgară totul se desfăşoară ”fără cusur” din acest punct de vedere.

„Acordul de readmisie cu partea turcă a intrat în vigoare cu data de 1 octombrie 2017. Ultimul grup (de migranţi - n.r.) pe care l-am avut la Marea Neagră este primul pentru care s-au întocmit aceste documente de readmisie cu partea turcă. Finalitatea trebuie să o aşteptăm 72 de zile. Depinde de partea turcă. Noi am întocmit formalităţile pe care le trimitem autorităţilor turce, le analizează şi trebuie să respecte acest acord. (…) Cu partea bulgară nu am avut cazuri la frontiera terestră să nu fie persoanele returnate şi acceptate de statul bulgar, ceea ce este important pentru noi şi pentru buna cooperare care există între noi şi bulgari”, a mai declarat chestorul general de poliţie Ioan Buda.

În anul 2006, cu ocazia celei de-a VII-a Întâlniri a Şefilor Poliţiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre s-a elaborat Acordul de cooperare între Autorităţile de Frontieră/Gărzile de Coastă din statele riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ucraina), document care consacră Forumul de Cooperare la Marea Neagră în domeniul colaborării dintre autorităţile de frontieră din ţările riverane Mării Negre, obiectivul acestuia fiind să asigure desfăşurarea întâlnirilor, dezbaterilor, schimbului de informaţii şi experienţă, precum şi dezvoltarea ideilor şi principiilor de bază ale colaborării.

Preşedinţia Forumului este deţinută anual de către fiecare stat membru, Poliţia de Frontieră Română aflându-se la al patrulea mandat.

Periodic au loc întâlniri la nivel de experţi, în vederea planificării de acţiuni comune care au ca principal obiectiv dezvoltarea securităţii şi stabilităţii în cadrul cooperării dintre statele riverane Mării Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO