Eveniment

Polonia, campioana cărbunelui din Europa lansează obligaţiuni „verzi“

Polonia, campioana cărbunelui din Europa lansează...

Autor: Catalina Apostoiu

14.12.2016, 00:00 361

Polonia, care îşi generează aproape 90% din electricitate prin arderea cărbunelui, va deveni prima ţară care emite o categorie de obligaţiuni care generează fonduri pentru proiecte de mediu, scrie Bloomberg. Guvernul polonez a scos la vânzare „obligaţiuni verzi“ pe cinci ani de 750 mil. euro, potrivit unei surse familiarizate cu situaţia.

Premierul polonez Beata Szydlo i-a uimit pe oficialii Uniunii Europene în acest an făcând lobby pentru ajutor suplimentar pentru industria cărbunelui (industria poloneză a cărbunelui este cea mai mare din Europa), în timp ce guvernul a contracarat competiţia generată de segmentul energiei eoliene prin înăsprirea reglementărilor privitoare la instalarea de noi turbine. Din această perspectivă, emisiunea de obligaţiuni verzi a Poloniei surprinde.

„Este un demers de marketing pentru guvernul polonez având în vedere conflictul aprins dintre guvernul polonez şi UE“, spune Peter Schottmueller, de la Deka Investment. Vânzările de astfel de titluri ar putea atinge 87,2 mld. dolari pe 2016, de la 47,8 mld. dolari anul trecut. Franţa intenţionează la rândul său să vândă obligaţiuni verzi de mai multe miliarde de euro în acest an, anunţa ministrul francez al mediului Segolene Royal în septembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO