Eveniment

Pompierii din ţară au primit echipamente de 136 mil. lei, din bani europeni

Pompierii din ţară au primit echipamente de 136 mil....

Autor: Gabriela Ghitcuta

29.06.2016, 17:24 155

Mii de echipamente de comunicaţii, costume de scafandri, ambarcaţiuni de intervenţie, motopompe de mare capacitate şi alte echipamente tehnice au intrat în posesia pompierilor de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara, în 2015, ca urmare a derulării proiectului "Răspunsul eficient salvează vieţi", finanţat cu bani europeni, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU).

Miercuri a avut loc conferinţa în care s-a anunţat închiderea proiectului. În cadrul acesteia s-a arătat că investiţiile făcute pentru dotarea cu echipamente se ridică la 136.268.815,59 de lei. Această sumă a fost folosită, anul trecut, pentru achiziţionarea a peste 9.000 echipamente de comunicaţii, 130 de costume de scufundare, 34 autospeciale pentru transport scafandri, 10 autospeciale pentru transport, 62 ambarcaţiuni de intervenţie cu chilă rigidă, patru ambarcaţiuni de intervenţie scanfandri, 67 de ambarcaţiuni de salvare cu motor, 45 remorci pentru ambarcaţiuni, 33 motopompe de mare capcacitate, 220 motopompe transportabile, 10 autospeciale de stingere, 15 instalaţii de potabilizare a apei, 10 compresoare pentru încărcarea buteliilor de oxigen, opt aparate de termoviziune, 149 proiectoare de suprafaţă, 200 balize cu dispozitiv luminos, 699 căngi telescopice şi 500 hamuri cu veste de salvare încorporate.

Potrivit prim adjunctului IGSU, colonelul Marian Dragne, multe dintre aceste echipamente, în special motopompele de mare capacitate, au fost folosite în această perioadă în zonele indundate din ţară.

"Poate că exemplul cel mai elocvent este ce se întâmplă acum afară cu vreme neprielnică şi cu faptul că aceste mijloace de intervenţie, achiziţionate la sfârşitul anului 2015, îşi dovedesc viabilitatea în desfăşurarea acţiunilor de urgenţă. Proiectul a avut ca obiectiv principal îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie şi a gradului de protecţie a populaţiei, prin eficientizarea capacităţii de răspuns la inundaţii ", a spus colonelul Marian Dragne în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.

Prezent la conferinţă, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că vor fi puse în practică, anul acesta, alte două proiecte pe fonduri europene, estimările fiind pentru dotare cu echipamente de cel puţin 25 de milioane de euro.

"Sperăm să luăm anul acesta mijloace de transport grele, camioane, completarea maşinilor de intervenţie pentru scafandri. Sunt 11 judeţe care încă nu au primit. Sperăm să luăm 54 de maşini de intervenţie de pompieri, folosite şi la inundaţii şi la incendii, 52 de microbuze foarte necesare pentru capacitatea de transport a efectivelor. Într-un al 3-lea proiect, aflat în fază foarte avansată, vom avea echipamente de căutare-salvare urbană (dărâmături), dotări ieşite din tipar, generatoarel de mare capacitate, mijloace de intervenţie grele – macarale, containere cu echipamente" a declarat Raed Arafat la conferinţa de închidere a proiectului.

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO