Eveniment

Ponderea veniturilor bugetare în PIB este la minimul ultimilor patru ani

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Foto Silviu Matei

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

29.07.2014, 00:08 3747

Guvernul a venit în 2013 cu două valuri de modificări fiscale, iar în  prima parte a acestui an s-a materializat o nouă creştere a fiscalităţii, însă deşi Ministerul Finanţelor a agasat mediul de afaceri anul trecut cu noi impozite şi taxe majorate, veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât în S1 spre 15% din Produsul Intern Brut, marcând unul dintre cele mai slabe semestre din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimii patru ani.

„Dacă analizăm veniturile fiscale din taxe şi impozite, fără creşterile de im­pozite din ultimii ani şi fără măsurile temporare, se observă o scădere a veniturilor bugetare ca procent din PIB, explicabilă în mare parte prin creşterea eva­ziunii fiscale“, spune Ionuţ Dumi­tru, preşedintele Consiliului Fiscal. El estimează evaziunea la circa 16% din PIB

La sfârşitul primului semestru veniturile bugetare totale au ajuns la 100,4 mld. lei, reprezentând doar 15,2% din PIB. În primele şase luni din 2013 veniturile totale reprezentau 15,5% din PIB, în timp ce în primul semestru din 2011 ponderea veniturilor în PIB se apropiase de 16%. Veniturile fiscale erau la sfâr­şitul lunii iunie de 60,9 mld. lei (9,2% din PIB). România a rămas în ultimii ani cu stigmatul de ţară europea­nă cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor anuale în PIB, de 31-32%.

„Colectarea veniturilor bugetare a fost una slabă în primul semestru al anu­lui, veniturile din taxe şi impozite fiind cu circa 1,8-2 mld. lei sub nivelul programat. Dacă includem şi veniturile din fonduri europene, diferenţa este de peste 3,5 mld. lei. Colectarea nu reu­şeş­te să captureze evoluţia activităţii eco­nomice“, mai spune Ionuţ Dumitru.

Anul trecut, în urma aplicării celor două valuri de modificări fiscale, Minis­terul Finanţelor a încasat doar un miliard de lei, deşi îşi propusese să obţină plus de venituri bugetare de peste 3 miliarde de lei de la sectorul privat, potrivit datelor transmise de Agenţia Na­ţio­nală de Administrare Fiscală (ANAF).

Pe ansamblul întregului an 2013 veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât la 31,8% din PIB, marcând unul dintre cei mai slabi ani din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu, 2013 putând fi comparat doar cu anul de criză 2009.

În acest an, Ministerul Finanţelor ar urma să încaseze aproximativ 1,4 mld. lei din taxa pe construcţiile speciale, supra­nu­mită „taxa pe stâlp“, triplu faţă de esti­mă­rile iniţiale. Sumele declarate de operatorii eco­nomici pentru taxa pe construcţii spe­ciale a fost de aproximativ 1,45 miliarde de lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 milioane de  lei, potrivit infor­ma­ţiilor anunţate de Finanţe. Ministerul Finanţelor a estimat că în 2014 se vor încasa 488 mil. lei din impozitul pe construcţii.

Consiliul Fiscal consideră că plusul de încasări din „taxa pe stâlp“ a fost deja consumat în acest an prin amânarea cu trei luni a implementării accizei suplimentare la carburanţi, precum şi prin decizia de restituire a unei părţi din aceasta către marii transportatori, care au un impact bugetar negativ cumulat de 923 mil. lei.

 

Cine a performat mai slab în S1

Cea mai slabă performanţă în materie de colectare se înregistrează la TVA şi impozitul pe venit, spune şeful Consiliului Fiscal.

Vânzările cu amănuntul au crescut în primele cinci luni cu 8,2% în termeni de volume, iar încasările din TVA au crescut doar cu 1,4% la cinci luni, respectiv 1,9% la şase luni faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În cazul impozitului pe venit, încasările au crescut doar cu 0,6% în primele şase luni faţă de o creştere programată de aproximativ 5,6% pe întreg anul 2014, în condiţiile în care salariul me­diu a crescut în medie cu 4,8% pe pri­me­le cinci luni ale anului faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului anterior, iar numărul mediu de salariaţi a fost în primele cinci luni cu circa 0,8% mai mare faţă de primele cinci luni ale anului anterior. În plus, încasările din impozitul pe venit au crescut doar cu 0,6%, în timp ce sumele colectate din contribuţii sociale au crescut cu 5,6% (faţă de o creştere programată pe tot anul 2014 de circa 6,3%).

Cele două categorii - impozit pe venit şi CAS - ar trebui să fie corelate şi nu există o explicaţie rezonabilă pentru evoluţia nefavorabilă la încasările din impozitul pe venit, spune Dumitru.

„Atunci când discutăm de reducerea fiscalităţii pe muncă, absolut necesară pentru a stimula economia, trebuie să găsim soluţii pentru rezolvarea problemei de fond, respectiv îmbunătăţirea colectării veniturilor, altfel rămânem într-un cerc vicios în care o scădere de taxe, în lipsa unei îmbunătăţiri a colectării, conduce la nece­sitatea creşterii altor taxe pentru a com­pensa impactul negativ asupra bugetului. Fără o politică de toleranţă zero la eva­ziu­nea fiscală şi o restructurare profundă a ANAF nu se poate rezolva problema“, apreciază şeful Consiliului Fiscal.

 

Evaziunea fiscală  înseamnă  jumătate din veniturile bugetare

Evaziunea fiscală a atins în 2013 nivelul de 16,2% din PIB, ceea ce, la un PIB de 140 de miliarde de euro în 2013, înseamnă aproape 23 de miliarde de euro, adică jumătate din cât a stâns Fiscul la bugetul consolidat anul trecut (200 mld. lei, adică 45 mld. euro).

Potrivit unei analize a preşedintelui Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru (foto), publicată recent, evaziunea fiscală a însemnat în 2013 16,2% din PIB (22,7 mld. euro), faţă de 16,7% din PIB în 2012. Cea ma mare evaziune se petrece pe zona de TVA, 12,2% din PIB (aproape 17 mld. euro). Urmează CAS unde se practică o evaziune echivalentă cu 2,4% din PIB. În aceeaşi vreme, cu o pondere a veniturilor în PIB de doar 32,7%, România s-a aflat în 2013 pe penultimul loc în UE (înaintea Lituaniei) media veniturilor în PIB fiind în Uniune de 45,7%. Cea mai mare evaziune de TVA se petrece pe zona industriei alimentare - 99,9 miliarde de lei, urmată de agricultură, cu 6,3 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO