Eveniment

Ponta îi răspunde lui Gîrbovan: Vom organiza o consultare cu magistraţii privind arhiva SIPA

Ponta îi răspunde lui Gîrbovan: Vom organiza o...

Autor: Andreea Traicu

17.06.2017, 15:27 73

"Ca fost magistrat (actual vremelnic secretar general al Guvernului) o asigur pe doamna judecător Gîrbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă şi serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor. Voi discuta cu premierul şi ministrul justiţiei şi vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil", a scris Victor Ponta pe Facebook, distribuind şi mesajul danei Gîrbovan.

Anunţul vine după ce Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a readus în discuţie desecretizarea arhivei SIPA, întrebând noua conducere a Secretariatului General al Guvernului cine a intrat în arhivă după adoptarea HG de desecretizare şi cine o va face de acum încolo.

"Ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justeţea motivelor pentru care UNJR şi AMR s-au împotrivit modului în care ministrul justiţiei Tudorel Toader a iniţiat şi elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou", susţine Dana Gîrbovan într-o postare pe Facebook, făcând referire la suspiciunile potrivit cărora Guvernul şi majoritatea parlamentară ar dori să folosească arhiva pentru şantajarea magistraţilor, născute odată cu decizia ca judecătorii şi procurorii să nu facă parte din comisia de inventariere.

Hotărârea de Guvern prevede ca noua comisie de inventariere să fie comupusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiţiei şi unul de la ANP.

"Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, aşadar, numite politic şi sub autoritate politică", spune Gîrbovan, adresând în acest context întrebări lui Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului.

"Este legitim, aşadar, să întrebăm noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituţii, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine noua conducere va delega să intre mai departe în arhivă", scrie Gîrbovan.

Magistratul este de părere că "toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, iniţiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiţiei Tudorel Toader."

"În aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică, intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea ca decidenţii politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii", mai spune preşedintele UNJR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO