Eveniment

Populaţia şcolară scade, iar tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă. Ce sfaturi au angajatorii pentru ei

Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Adelina Mihai

22.11.2014, 00:00 1028

România a pierdut în ultimele două decenii un milion de elevi şi studenţi, adică un sfert din populaţia şcolară, ca urmare a scăderii natalităţii, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Astfel, dacă în anul 1995 existau 4,7 milioane de copii, elevi şi studenţi înscrişi în toate ciclurile de învăţământ, numărul acestora a fost anul trecut de doar 3,6 milioane.

În aceste condiţii, angajatorii ar trebui - teoretic - să ducă o luptă mai mare pentru absolvenţi, însă sta­tis­ti­cile arată că tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, astfel că, în ultimii ani, 120.000 de ti­neri sub 30 de ani au format o populaţie cu pre­zenţă constantă în statisticile de şomaj. Ce trebuie să facă cei aflaţi astăzi pe băncile şcolii pentru a-şi creşte şansele de angajare la absolvire?

Pe de-o parte, angajatorii îi sfătuiesc pe tineri să încerce să se implice cât pot de mult în activităţi extra­şco­lare care să le „şlefuiască” abilităţile de muncă în echipă şi competenţele tehnice, în timp ce profe­sorii sunt de părere că interesul tinerilor faţă de şcoală scade direct proporţional cu şansele lor de angajare.

„Pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul IT, este foarte importantă pregătirea tehnică. Noi avem nevoie de programatori care să ştie să folosească tehnologiile .NET, Java sau PHP, însă, din păcate, în şcoli se învaţă o teorie a programării, iar noi, ca angajator, trebuie să îi învăţăm totul de la zero, chiar şi pe cei care vin de la facultăţile de cibernetică sau calculatoare”, a spus Brânduşa Fecioru, directorul de resurse umane al producătorului român de software TotalSoft, poziţie din care coordonează politicile de HR pentru un efectiv de peste 400 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO