Eveniment

Pragul de deductibilitate la fondurile de pensii ar putea creste la 500 de euro

 Pragul de deductibilitate la fondurile de pensii ar putea creste la 500 de euro

Varujan Vosganian, ministrul finantelor: 500 de euro pe an inseamna ca o persoana poate in fiecare luna, din salariul sau, sa contribuie la un fond pensii sa spunem cu 40 de euro.

29.09.2008, 20:09 44

"Am prezentat in BPC (Biroul Politic Central al PNL - n.r.) masura de modificare a regimului investitiilor salariatilor la fondurile private de sanatate si de pensii. Este ultimul pas in calea reformei de ansamblu a sistemului de pensii din Romania. Reforma a fost pornita cu reforma sistemului pensiilor de asigurari de stat (...) Acesta este al treilea pas, dezvoltarea fondurilor private de pensii care administreaza contributii optionale. Daca pana acum pragul era de 200 de euro si deductibilitatea era numai de 16%, respectiv impozitul pe venit, noi vom propune miercuri in sedinta de guvern - deja azi avem consultari cu partenerii sociali - cresterea pragului deductibilitatii la 500 de euro: 250 de euro pentru angajat, 250 pentru angajator", a declarat Vosganian la finalul sedintei BPC.

El a mentionat ca deductibilitatea va viza nu numai impozitul pe venit, ci si contributiile pentru asigurari sociale.
"Incepand cu 1 octombrie, pensia medie urca la 60% din salariul mediu net, la care se vor adauga si sume importante care vor veni din fructificarea contributiilor la fondurile private de pensii. 500 de euro pe an inseamna ca o persoana poate in fiecare luna, din salariul sau, sa contribuie la un fond pensii sa spunem cu 40 de euro", a spus Vosganian.
Ministrul finantelor a exemplificat ca la un salariu de 1.000 de lei si o contributie la fondurile private de 100 de lei, impozitul va fi calculat la suma ramasa, de 900 de lei.
"Impozitul se calculeaza la noua milioane de lei (vechi, n.r.) si contributia de asemenea. Suma pe care o plateste la un fond privat de sanatate sau de pensie nu mai este purtatoare de impozit intr-o limita de 42 de euro pe luna. Puteti sa cotizati pana la 150 de lei pe luna catre un fond de pensii, iar pentru aceasta suma nu platiti impozit de niciun fel", a mai spus Vosganian.
Tot in sedinta de maine Guvernul va adopta o hotarare care va elimina plafoanele din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate.
"Am prezentat o informare BPC si, incepand cu data de 1 octombrie, plafoanele la farmacii in Romania se vor desfiinta. In acest sens vom pregati o hotarare de guvern pe care o vom aproba in sedinta de miercuri, care va permite ca aceasta masura luata astazi sa fie aplicata chiar cu data de 1 octombrie. Asta inseamna ca, atunci cand un cetatean primeste o reteta in regim de compensare, el se va adresa farmaciei, in orice zi, la orice ora si nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente", a declarat ieri ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.
El a explicat ca masura privind eliminarea plafoanelor a fost decisa ieri din punct de vedere politic, in cadrul BPC.
"De aproximativ doi ani am crescut prin bugetul fiecarui an in parte sumele alocate pentru eliberarea medicamentelor in regim compensat, indiferent ca aceasta compensare a fost de 50, 90 sau de suta la suta, si atunci capata nivelul de gratuitate din pretul de referinta. Au fost si momente in care unele farmacii isi terminau plafoanele inainte de sfarsitul lunii si ramaneau oameni de pe o luna pe alta cu retete, cu prescriptii medicale, fara sa poata sa le ia de la farmacii in regimul de compensare prescris de medic. Anul acesta credem ca am creat toate conditiile prin care putem sa controlam si sa stapanim sistemul de eliberare a medicamentelor in Romania", a spus Nicolaescu.
Ministrul sanatatii a adaugat ca PNL considera ca tot ceea ce a facut Guvernul pana acum il indreptateste sa decida o asemenea atitudine corecta, care inseamna inca o dovada ca reforma inceputa cu doi ani si jumatate in urma produce efecte pentru cetateni.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO