Eveniment

Precizare de la Ziarul Financiar: cu citarea sursei, punem la dispoziţia Guvernului, pentru a-şi fundamenta deciziile economice, oricare din cele 100.000 de infografice şi tabele publicate până în prezent

Precizare de la Ziarul Financiar: cu citarea sursei,...
24.07.2014, 17:03 1814

În legătură cu afirmaţiile premierului Victor Ponta făcute la începutul şedinţei de Guvern de miercuri 23 iulie şi în interviul acordat joi 24 iulie la Adevărul TV cu privire la situaţia unui infografic preluat din Ziarul Financiar în materialul de prezentare a economiei României susţinut marţi de premier la Palatul Victoria, Ziarul Financiar face următoarele precizări:

1.    Ziarul Financiar nu a plagiat niciun infografic, aşa cum susţine chiar şi în glumă premierul Victor Ponta, care a afirmat următoarele:

“Pentru toţi cei care cred că mi-am făcut datoria, pentru opinia publică, să prezint foarte clar situaţia economică a României, situaţia financiar-bugetară şi perspectivele. A fost o prezentare destul de lungă, vreo 40 de slide-uri. Am aflat că am plagiat un grafic de la un ziar care l-a plagiat de la Ministerul de Finanţe; deci, e caz grav deja. Mă rog... pentru cei care au mintea la ei, vor vedea foarte clar toate datele şi important este, dincolo de disputa noastră, uneori ridicolă, că toate datele economice arată un potenţial al României, pe care încă nu-l valorificăm şi pe care sper să-l valorificăm prin aceste politici economice importante”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, 23 iulie, conform transcriptului public de pe gov.ro.

O afirmaţie în acelaşi sens (că a plagiat un infografic de la Ziarul Financiar care la rândul său l-ar fi plagiat de la Ministerul Finanţelor) a fost făcută şi în interviul de la Adevărul TV, unde a precizat că toate graficele folosite în prezentare au fost realizate de consilierii Domniei sale.

2.    Ziarul Financiar a folosit datele publice ale Ministerului Finanţelor, a creat propriul infografic şi a indicat clar sursa datelor, Ministerul Finanţelor.

Graficul publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014 în pagina 3 are propriile sale elemente (titlu, explicaţie, notă, exemplele selectate pentru a ilustra randamentele), care diferă complet de alte grafice de la Ministerul Finanţelor care descriu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Aceste elemente se regăsesc în întregime în infograficul din pagina 9 din prezentarea Power Point a Guvernului trimisă presei pe e-mail marţI, 22 iulie 2014, fără însă să fie indicată sursa preluării infograficului.

3.    Ulterior, însuşi guvernul Ponta a indicat, în prezentarea Power Point de la adresa http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/14-07-22-09-24-56Economie___12_diferente_majore_fata_de_guvernarea_Basescu.pdf, la pagina 9, ca sursă a infograficului ZF.ro, deci a acceptat că a preluat acest infografic ca atare din Ziarul Financiar.

Ziarul Financiar a luat act de această recunoaştere şi a updatat ştirea iniţială care arătase că infograficul fusese preluat din ZF fără citarea sursei.

4.    Guvernul, ca şi Ziarul Financiar, are la dispoziţie toate datele publice ale ministerelor sau ale instituţiilor publice pentru a putea forma orice fel de grafic în formatul în care îl doreşte, aşa cum face Ziarul Financiar, indicând sursa.

Ziarul Financiar pune la dispoziţia Guvernului României în continuare baza sa de date cu cele aproape 100.000 de grafice şI tabele despre economia românească şI cea internaţională publicate în cei 15 ani de la apariţie, cu citarea sursei.

Varianta infograficului, publicată în Ziarul Financiar 

 
 
Varianta Infograficului folosită de premier
 
 

 

Varianta revizuită a infograficului, unde este precizată şi sursa

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO