Eveniment

Premieră medicală în România: Primul transplantva fi făcut la spitalul "Sf. Maria" din Capitală

Premieră medicală în România: Primul transplantva fi...

Autor: Oana Despa, Mediafax

18.04.2018, 11:47 162

"În acest moment se desfăşoară operaţia de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Donatorul este un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală, ceea ce a dus la moartea creierului. Organele au fost prelevate de o echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a explicat Radu Deac.

Din primele informaţii, se pare că echipa medicală, care efectuează transplantul pulmonar, este condusă de profesorul Igor Tudorache, şeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, din Germania.

Intervenţia chirurgicală vine la o zi după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că la Spitalul "Sfânta Maria" nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe.

Aceasta a precizat că îl va da în judecată pe fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculesu, pentru că dezinformează cu privire la cazul unei fetiţe, care are nevoie de o astfel de operaţie.

„Ca să se realizeze o operaţie de transplant, fie că este renal, pulmonar, sau de altă natură, trebuie să fie îndeplinte câteva condiţii. În primul rând, să existe organul donat. Am observat că este o campanie negativă dusă în mass-media de un fost ministru al Sănătăţii (n.r. – Vlad Voiculescu), care are bussines în domeniul sănătăţii. Eu nu pot să-i urez succes pentru că îşi face campanie electorală pe sănătatea românilor şi se joacă cu informaţii neadevărate pe care le exprimă în spaţiul public, şi, din nefericire, ele sunt preluate”, a declarat, marţi, primarul general.

„Noi nu facem decât să investim într-un spital, nu facem rândul organelor la transplant şi nu realizăm noi operaţiile. Nu a existat organul care să fie donat. Fostul ministru al Sănătăţii făcea acuzaţii nefondate şi încă o dată îi transmit că ne vom vedea în instanţă, pentru că nu se poate juca la nesfârşit, de dragul unei cariere politice construite pe minciună”, a mai precizat Gabriela Firea.

Reacţia edilului vine după ce, marţi, Vlad Voiculescu a scris pe pagina sa de Facebook că primarul general şi „gaşca de domni de la Agenţia de Transplant” ar trebui să intre în pământ pentru cazul unei fetiţe grav bolnave.

„O femeie, o mamă, tocmai a aflat că nu mai există nicio şansă pentru fetiţa ei. De ce? Pentru că s-a născut şi locuieşte în locul greşit - într-o ţară în care unii facem ceva pe el de vot iar alţii - cei care sunt totuşi aleşi de cei care se duc la vot - fac ceva pe noi toţi... şi noi toţi stăm ca proştii. În pământ ar trebui să intre de ruşine Gabriela Firea, cea care a coordonat atacul împotriva celor care au arătat adevărul şi împotriva AKH Viena în 2016. (…) Gabriela FIREA va trebui să plătească pentru ce a făcut. În pământ ar trebui să intre de ruşine domnul Victor Zota, domnul Radu Deac şi toată gaşca de domni de la Agenţia Naţională de Transplant, cu toate titlurile lor universitare, care au acreditat în mod ilegal spitalul Sf. Maria şi au blocat atâţia ani intrarea României în Eurotransplant pentru a îşi proteja propriile interese. Cu toţii ar trebui să îşi dea demisia astăzi. Pentru ce au făcut (şi ce nu au făcut) în toţi aceşti ani, sper să plătească cu vârf şi îndesat!”, a precizat Vlad Voiculescu pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO