Eveniment

Premieră post-criză: Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut a depăşit-o pe a construcţiilor

Premieră post-criză: Ponderea agriculturii în Produsul...

Autor: Dan Straut, Mediafax

10.12.2017, 17:10 307

În perioada 1990-2006, ponderea agriculturii a fost net superioară construcţiilor, dar din 2006 - pe fondul accelerării creşterilor din construcţii - raportul s-a inversat, agricultura fiind devansată timp de mai bine de 10 ani, arată datele transmise la solicitarea MEDIAFAX de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2017 (primele 9 luni, ultima raportare), ponderea în PIB a agriculturii a fost de 4,9%, în timp ce ponderea construcţiilor a scăzut la minimul istoric de 3,9%. În anul anterior, ponderea agriculturii fusese de 3,9%, iar a construcţiilor – de 6%.

Dacă în 1990-2006 raportul dintre agricultură şi construcţii a înclinat tot mai mult spre construcţii a fost pentru că sectorul construcţiilor a avut cele mai mari dezvoltări, atât la infrastructura mare, cât şi la „producţia” de locuinţe. Iar sectorul agricol a rămas în urma creşterii generale a economiei, pe fondul meteodependenţei şi al investiţiilor relativ scăzute.

În perioada post-criză, inerţia din construcţii s-a menţinut, dar agricultura a venit puternic din urmă, pe fondul reorientării investiţiilor dinspre infrastructură şi locuinţe spre sectorul agricol şi industria alimentară. Era de aşteptat, aşadar, revenirea sectorului agricol; scăderea din construcţii era tot de anticipat, însă nu chiar până la acest minim istoric de 3,9% în PIB.

Pentru 2018, prognozele oficiale (Comisia Naţională de Prognoză) anticipează o revenire a raportului agricultură/construcţii, în sensul că sectorul agricol va avea o pondere de doar 3,7% în PIB, pe când construcţiile vor avea din nou 6,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO