Eveniment

Premierul Boc ameninta bancile straine cu impozitul "Robin Hood" daca scot bani din tara

Premierul Boc ameninta bancile straine cu impozitul "Robin Hood" daca scot bani din tara
19.05.2009, 19:06 36

Guvernul ar putea sa impuna un impozit suplimentar, de tipul "Robin Hood", bancilor cu actionariat strain, daca nu vor mentine nivelul finantarilor in Romania, a avertizat ieri premierul Emil Boc. "Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din Romania, nu vor intelege ca au fost la bine alaturi de romani, adica au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii romanilor si ei sa isi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci Guvernul nu va sta cu mainile in san. Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si in alte parti ale lumii, precum acea taxa Robin Hood, numita supraimpozitarea profiturilor. Speram sa nu ajungem la aceasta situatie", a spus Boc, la postul public de radio, citat de Mediafax. In 2008, mai multe guverne din Uniunea Europeana au luat in considerare introducerea unui supraimpozit, denumit "Robin Hood", pentru companiile petroliere care beneficiau atunci de scumpirea carburantilor si realizau profituri foarte mari. Tot ieri, reprezentantii celor noua grupuri straine cu o prezenta importanta pe piata locala au avut o noua intalnire cu BNR, Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, de data aceasta la Bruxelles, in cadrul careia au detaliat angajamentul de mentinere a sprijinului pentru subsidiarele din Romania, semnat in martie la Viena. Discutiile au vizat cerintele de capitalizare a bancilor determinate in urma testelor de stres derulate de BNR. Discutiile erau ieri in plina desfasurare. "Va pot spune deocamdata ca nu este nimic extraordinar. Rolul Comisiei este de a facilita colaborarea intre toti actorii, inclusiv bancile, pentru a promova revenirea economica in cadrul UE", a spus pentru ZF Mark English, purtator de cuvant al Comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia. "Sper ca bancile straine sa respecte intelegerea si sa isi mentina liniile de creditare (...). Nu se pot spala pe maini si sa ne trateze ca pe un stat care nu are nicio parghie sa intervina", a spus Boc. Premierul a atentionat ca Guvernul poate lua "foarte repede" aceste masuri, dar a asigurat ca aceasta nu este dorinta lui si a niciunui coleg din Cabinet.

DiscuTiile privind mentinerea angajamentelor asumate in Romania vin in contextul in care de la sfarsitul lui mai va deveni efectiva decizia BNR de a reduce la zero rezervele minime pe care bancile trebuie sa le constituie pentru fondurile atrase pe perioade mai mari de doi ani. Prin aceasta masura urmeaza sa fie eliberate sume de pana la un miliard de euro, potrivit estimarilor din piata.
"Sucursala din Romania precum si banca-mama au inteles importanta angajamentelor luate deopotriva fata de FMI si de economia romaneasca si necesitatea respectarii acestora. Nu au existat retrageri de capital in cazul Piraeus Bank Romania", a comentat pentru ZF Catalin Parvu, director general executiv al Piraeus Bank.
Bancile elene si cele austriece si-au diminuat expunerea pe Romania cu peste 2 miliarde de euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, a aratat saptamana trecuta viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu.
"Expunerea totala a Grupului Alpha Bank catre Romania a ramas constanta in ultima perioada, fluctuatiile fiind nesemnificative", spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania. Pe piata locala activeaza patru grupuri financiare austriece si sapte elene.
"Nu cunosc metodologia pe baza careia BNR a dat publicitatii cifrele respective si nici la ce banci se refera. Pot insa sa precizez ca intre septembrie 2008 si martie 2009 nu s-a inregistrat nicio retragere din liniile de credit acordate Bancpost de catre Eurobank EFG, banca noastra mama. Pe de alta parte, in ianuarie si respectiv martie acest an, in cadrul celor doua etape de majorare a capitalului Bancpost, Eurobank EFG a contribuit cu o suma echivalenta cu aproximativ 90 mil. euro, astfel incat pe total investitia Eurobank EFG in Bancpost si implicit in Romania a crescut de fapt in mod substantial. In sfarsit, in cursul zilei de ieri (luni, n. red.) Adunarea Generala a adoptat, cu votul favorabil al actionarului majoritar, o noua majorare a capitalului social al bancii, inclusiv prin contributii cash. Cred ca acest lucru semnaleaza inca o data angajamentul clar si pe termen lung al Eurobank EFG in Romania", a spus Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO