Eveniment

Premierul Boc: Au aparut primele semne ca economia si-a incetinit declinul

Premierul Boc: Au aparut primele semne ca economia si-a incetinit declinul

Emil Boc, premierul Romaniei: Situatia economica ramane grea in toata Europa, inclusiv in Romania. Insa nu mai suntem in situatia foarte grava de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an. Lucrurile incep sa se schimbe in bine. Subliniez, situatia nu este inca rezolvata.

13.05.2009, 19:59 19
 
„Situatia economica ramane grea in toata Europa, inclusiv in Romania. Insa nu mai suntem in situatia foarte grava de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an. Lucrurile incep sa se schimbe in bine. Subliniez, situatia nu este inca rezolvata", a spus premierul in Parlament, la dezbaterea motiunii de cenzura „Marea pacaleala - PD-L-PSD".
El a apreciat ca masurile guvernamentale au avut deja primele efecte, printre care a mentionat stabilitatea cursului de schimb, incetinirea ritmului de crestere a somajului, diminuarea inflatiei, revigorarea sectorului constructiilor, cresterea volumului de investitii straine directe si scaderea ratei dobanzii de referinta.
 
De ce impozit minim
Printre masurile luate pana acum de Executiv, care si-au pus amprenta asupra economiei, seful guvernului a amintit investitiile in infrastructura, reabilitarea termica a blocurilor, infiintarea fondului de garantare si de contra-garantare pentru IMM, continuarea si extinderea programului „Rabla", precum si mentinerea cotei unice si a TVA.
„Volatilitatea ridicata a bazei de impozitare pentru impozitul pe profit a impus introducerea acestei masuri limitative (impozitul minim - n.r.) care vizeaza asigurarea unui sistem fiscal echitabil si corect pentru toti contribuabilii. Subliniez, volatilitatea ridicata a bazei de impozitare pentru impozitul pe profit a determinat acest lucru", a mai spus Boc. El a adaugat ca introducerea impozitului minim a vizat descurajarea comportamentului de „free rider" prin care o parte a firmelor „urmareau obtinerea de beneficii fara achitarea obligatiilor catre stat".
 
Se lucreaza la planul B
Premierul a mai spus ca Executivul are in vedere acum un plan doi de asigurare a relansarii economice in urma incheierii acordului de finantare externa cu CE si FMI.
„Acest plan doi de relansare urmareste pe de o parte acordarea de garantii si ajutoare de stat pentru intreprinderile, firmele care sustin domenii strategice de dezvoltare a economiei nationale. Vorbim aici de sustinerea agriculturii, vorbim aici de sustinerea unor domenii unde Romania are un avantaj competitiv in raport cu alte tari europene, vorbim de domeniul constructiilor, vorbim de infrastructura, vorbim de sustinerea investitiilor din turism, din mediu, sanatate" a mai spus Boc fara a face alte precizari. El a adaugat ca pana in 15 iunie vor fi emise actele normative in vederea eliminarii a 179 de taxe si tarife.
 
Ce masuri vin mai intai
In ceea ce priveste modificarile legislative, Executivul urma sa discute ieri un proiect de ordonanta privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale care extinde atributiile Garzii Financiare si stabileste noi reguli de plata a obligatiilor fiscale. Astfel, inspectorii Garzii Financiare vor avea dreptul, in cadrul verificarilor derulate, sa confiste bunuri, sa legitimeze persoanele aflate la locul controlului si sa participe activ la perchezitii, potrivit Mediafax.
De asemenea, proiectul ofera posibilitatea contribuabililor sa stabileasca, in a doua jumatate a anului, ce obligatie fiscala vor stinge si vor efectua distinct platile pentru fiecare suma datorata bugetului general consolidat, renuntandu-se temporar la contul unic. Astfel, daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, atunci se va achita obligatia fiscala stabilita de contribuabil.
Proiectul include si un capitol distinct, conform caruia firmele care au beneficiat de inlesniri privind datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, vor avea din nou posibilitatea sa plateasca esalonat, in anumite conditii.
 
Ce mai pregateste Executivul
  • Un mecanism institutional pentru garantarea creditelor in vederea achizitionarii primei locuintei pentru dinamizarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor;
  • Sprijinirea productiei agricole;
  • Pana in 15 iunie vor fi emise actele normative in vederea eliminarii a 179 de taxe si tarife;
  • Cofinantarea fondurilor europene, inclusiv a TVA;
  • Legea salarizarii unice;
  • Legea cu privire la responsabilitatea fiscala;
  • Legea cu privire la reforma sistemului de pensii.
 
Procentul firmelor care concediaza s-a injumatatit
Numai 28% dintre companiile de pe piata renunta la manageri si specialisti, cu aproape jumatate mai putin fata de procentul companiilor care anuntau concedieri in decembrie anul trecut, arata un studiu asupra pietei fortei de munca, realizat de compania de executive search Antal in lunile aprilie - mai ale acestui an. „Rezultatele nu sunt spectaculoase, dar asistam totusi la o revigorare a pietei. Companiile au devenit mai increzatoare si au inceput sa se mai miste dupa o perioada in care a fost panica peste tot", spune Irina Vasile, care conduce operatiunile Antal pe piata locala. Ea adauga insa ca una din „surprizele" studiului este faptul ca in industria auto, dar si in constructii numarul recrutarilor de manageri si specialisti a inceput sa creasca, principalul motiv fiind faptul ca firmele si-au dat seama ca au nevoie
de oameni cat mai buni intr-o asemenea perioada. Angajari se mai fac si in IT sau vanzari. Chiar daca in prezent, numarul concedierilor a scazut, exista inca planuri de disponibilizare, 24% dintre companii au de gand sa faca concedieri la nivel de management si specialisti in urmatorul trimestru.
In alta ordine de idei, 39% dintre companii recruteaza in prezent manageri si specialisti, in timp ce 36% dintre firme intentioneaza sa faca angajari la acest nivel in al treilea trimestru. „Dupa ce la inceputul anului am asistat la o scurta perioada de crestere a activitatii, piata locurilor de munca pentru specialisti si manageri pare sa se fi intors la situatia de la sfarsitul lui 2008", spune Irina Vasile, care conduce operatiunile Antal pe piata locala. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de companii de pe piata locala. Delia Oniga

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO